Direct naar artikelinhoud
Syrië

Zwaarste bombardement in jaren op Oost-Ghouta: VN roept op tot onmiddellijk staakt-het-vuren

De Syrische president Bashar al-Assad heeft de voorbije maanden op verschillende fronten, waaronder Oost-Ghouta, de oorlogsvoering opgevoerd.Beeld EPA

Bij aanhoudende bombardementen van het Syrische regeringsleger maandagavond en dinsdagochtend zijn zeker 100 burgerslachtoffers gevallen. Dat stelt het vanuit Groot-Brittannië opererende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Het is de zwaarste burgertol sinds 3 jaar in Oost-Ghouta, een rebellenbolwerk ten oosten van Damascus.

De VN roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in het gebied. De situatie loopt volgens Panos Moumtzis, VN-coördinator voor humanitaire hulp in Syrië, helemaal uit de hand na "deze extreme toename van vijandelijkheden." Oost-Ghouta wordt sinds 2013 belegerd. Volgens de VN wonen in het gebied nog bijna 400.000 mensen. 

De Syrische president Bashar al-Assad heeft de voorbije maanden op verschillende fronten, waaronder Oost-Ghouta, de oorlogsvoering opgevoerd. Het Observatorium vermoedt dat nabij Damascus een nieuw grondoffensief van het regeringsleger op til is. Tegelijk pleit zijn bondgenoot Rusland voor een diplomatieke uitweg, wat resulteerde in de oprichting van verschillende de-escalatiezones. 

Ghouta ligt in zo'n zone, maar Assad legitimeert zijn aanvallen door de aanwezigheid van een klein voormalig Al Qaeda-filiaal in het gebied. Andere opstandige groepen stellen dat de Syrische regering en Rusland de jihadisten gebruiken als voorwendsel om bombardementen uit te voeren.