Onder meer federaal minister Caroline Gennez voerde woensdagochtend actie.© Stijn Van de Sande

Vooruit voert actie aan Mechels station: “Gruwel die fascisme en extremisme van nazi-Duitsland met zich meebracht mogen we nooit vergeten”

Mechelen -

Naar aanleiding van V-Dag, de dag waarop nazi-Duitsland capituleerde, voerde Vooruit woensdagochtend actie aan het station in Mechelen. Daarmee willen ze de mensen duidelijk maken dat overal waar extremen aan de macht komen de welvaart van de gewone mensen erop achteruit gaat.

Op 8 mei 1945 capituleerde nazi-Duitsland en kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. “Het was een overwinning op het fascisme en het extremisme”, zegt federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez. “Maar nu zien we dat nieuwe extremistische tendensen de kop op steken. Als Vooruit willen we ons daar dan ook tegen verzetten en een duidelijk signaal geven.”

“Want overal waar extremen aan de macht zijn, gaat de gewone burger erop achteruit”, zegt Gennez. “Of het nu gaat om extreem religieus of populistisch, of extreemrechts. In de landen waar zij aan de macht zijn, wordt de koopkracht het minst beschermd, zijn vrouwenrechten minderwaardig en kunnen mensen uit de LGBTQ+-gemeenschap niet zijn wie ze zijn. Het extremisme is dan ook een bedreiging voor de vrijheid en de welvaart.”

Onbehagen

Ook in België winnen extreemlinks en -rechts aan populariteit. “Er is zeker een vorm van onbehagen in de samenleving”, klinkt het. “Maar we mogen niet toegeven aan de lokroep van de extremen. Want zij zijn goed in het benoemen van problemen, maar niet in het aanreiken van oplossingen. Wij nemen wel de handschoen op en bewezen in de federale regering werk te maken van hogere minimumpensioenen, het behoud van de koopkracht en een sterkere gezondheidszorg.”

De leden van Vooruit overhandigden een krantje en sticker aan de pendelaars.© Stijn Van de Sande

Om hun boodschap kracht bij te zetten, deelden de socialisten woensdagochtend stickers en krantjes uit aan de pendelaars. “We willen onze stem verheffen en aan de mensen duidelijk maken waarom we ingaan tegen de extremen. Daarom bezochten enkele van onze jonge kandidaten ook het fort van Breendonk. We mogen de gruwel die het fascisme en extremisme van nazi-Duitsland met zich meebracht nooit vergeten”, aldus Gennez. (svds)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners