De munten die het leven van Optatius Buyssens redden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het rinkelen van de munten verraadde zijn positie aan de Duitsers, maar hielden later ook de kogel tegen.
Volledig scherm
De munten die het leven van Optatius Buyssens redden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het rinkelen van de munten verraadde zijn positie aan de Duitsers, maar hielden later ook de kogel tegen. © Vincent Buyssens/Imgur

“Deze munten stopten een kogel en redden het leven van mijn overgrootvader”: jonge Vlaming haalt BBC met opmerkelijk oorlogsverhaal

Antwerpenaar Vincent Buyssens had niet kunnen vermoeden dat de foto van de munten die het leven van zijn overgrootvader Optatius Buyssens tijdens de Eerste Wereldoorlog zowel in gevaar brachten als redden, hem meer dan honderd jaar later eventjes wereldberoemd zouden maken.

20 reacties

  • Cindy Dekkers

    5 jaar geleden
    Jos beverke; enkel High Explosive granaten produceren scherven, schrapnel granaten verspreiden loden kogeltjes.
  • Thibault Derese

    5 jaar geleden
    Ik heb ook veel straffe en droevige en vaak korte familie verhalen. Laat de BBC maar aanrukken!
  • Luc Maes

    5 jaar geleden
    rinkelende munten , maar die lagen alle 6 netjes op elkaar zo te zien op de foto's, ik geloof het er mijne van.
  • joseph verbeke

    5 jaar geleden
    @Cindy Dekkers.Een granaat produceert scherven en de beschadiging van de munten is niet van een scherf maar van een kogel die onder een bepaalde hoek op de munten afgeschampt is!
  • Francis smet

    5 jaar geleden
    Tof verhaal, buiten die smerige oorlog dan. Heb ooit zoiets gelezen over een oorloge die in en militair zijn borstzak zat. Horloge in metalen kastje was wel stuk, maar leven was gered.
  1. 1 op de 3 bijkomende jobs die De Croo creëerde, zijn banen bij de overheid: “Misschien moeten we een beetje op de rem gaan staan”
    PREMIUM
    89

    1 op de 3 bijkomende jobs die De Croo creëerde, zijn banen bij de overheid: “Misschien moeten we een beetje op de rem gaan staan”

    Premier Alexander De Croo (Open Vld) pakt graag uit met de tienduizenden jobs die er tijdens zijn regeerperiode zijn bijgekomen. Maar uit cijfers van de Nationale Bank blijkt nu dat één gecreëerde job op de drie een overheidsjob is. Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van VOKA, vraagt zich af of de overheid kan blijven groeien? “Onze overheidsuitgaven zijn al bij de hoogste van Europa. De loonkost is daar een belangrijk deel van.” Wat is het ideale scenario dan wel volgens hem?
  2. HLN ONDERZOEK. 13 eigenaars niet te spreken over luxeappartementen in Knokke: "Ik heb 690.000 euro betaald, maar al jaar geen warm water”
    PREMIUM
    59

    HLN ONDERZOEK. 13 eigenaars niet te spreken over luxeappar­te­men­ten in Knokke: "Ik heb 690.000 euro betaald, maar al jaar geen warm water”

    Geen of slechte elektriciteit, al een jaar géén warm water, geen badkamerkranen, al een onderaannemer failliet én heel veel geld kwijt. Lake District in Knokke, met 166 appartementen van 450.000 tot 1,3 miljoen euro, moest hét paradepaardje van Paul Gheysens en zijn Ghelamco worden. Maar dat vinden 13 eigenaars absoluut niet. “40.000 euro is in rook opgegaan.” Mailverkeer toont dat Ghelamco facturen niet wou betalen, maar volgens het bouwbedrijf is het zélf het slachtoffer en het trekt naar de rechter: “We hebben ernstige gebreken vastgesteld, maar nemen onze verantwoordelijkheid.”
    Knokke