Wellicht ook tijdens avondspits problemen op Antwerpse Ring: “Vermijd de omgeving”

Op de Antwerpse Ring zijn richting Nederland tussen Berchem en Antwerpen-Oost nog steeds twee rijstroken afgesloten. Het wegdek is ook uren later nog niet bevrijd van de lading siliconen die dinsdagavond uit een vrachtwagen lekte. Wellicht blijven de rijstroken ook tijdens de avondspits nog toe.

Een vrachtwagen verloor dinsdag een deel van zijn lading vloeibare siliconen en het opruimen blijkt geen gemakkelijk taak. “De brandweer en de Civiele Bescherming hebben heel de nacht en woensdagmorgen keihard doorgewerkt, maar het blijkt om een hardnekkig goedje te gaan”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

Twee rijstroken bleven de hele nacht en ook woensdagochtend versperd. De meest linkse rijstrook werd af en toe vrijgegeven om de doorstroming te garanderen, maar sinds 10 uur zijn de twee rijstroken weer gesloten. De oprit Borgerhout blijft ook afgesloten. De afrit Borgerhout is wel al vroeg in de ochtendspits weer vrijgegeven.

Zware avondspits

Of de rijstroken tegen de avondspits weer open kunnen, lijkt zeer onwaarschijnlijk. “Er wordt dus opnieuw een zware avondspits verwacht op de Antwerpse Ring”, zegt Peter Bruyninckx. “Volg de verkeersinfo goed op en vermijd de omgeving van Borgerhout. Maak ook maximaal gebruik van het openbaar vervoer en de Park & Rides.”

Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer liet woensdagochtend na het opkuiswerk van de brandweer en gespecialiseerde firma’s een griptester aanrukken om stroefheidsmetingen uit te voeren op het wegdek. “Het wegdek is over een afstand van 1,1 kilometer nog te glad om terug vrij te geven. AWV bekijkt welke maatregelen ze de komende uren kan nemen om de stroefheid van het wegdek te verbeteren. Kernboringen moeten uitwijzen of er verdere structurele maatregelen nodig zijn.”

© BFM

Waterafstotend

Op Twitter zegt de Antwerpse brandweer dat ze deze nacht “een vijftal gespecialiseerde reinigingsmachines” heeft ingezet. “Er werden verschillende methoden geprobeerd. De bovenste laag van de silicone werd verwijderd, maar de ingedrongen silicone kon niet volledig worden weggehaald. Het product is namelijk waterafstotend, en in vloeibare vorm is het helemaal in het beton ingesijpeld”, aldus Jasmien O van de Antwerpse brandweer.

Om 10 uur heeft het Agentschap Wegen en Verkeer de leiding genomen over het incident. “De hulpdiensten beëindigen daarmee een lange interventie die sinds dinsdagavond 18 uur aan de gang is. Het AWV zal nu bekijken hoe ernstig de schade is, en welke maatregelen en/of herstellingen verder nodig zijn”, zei Jasmien O nog.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer