Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Eén aflevering van 'De klas' leert je meer over jongeren dan alle flutonderzoeken van trendwatchers samen

Gelegenheidsleraar Wim Lybaert.Beeld VRT - Thomas Sweertvaegher

De redactie van De Morgen zet de blik op oneindig. Vandaag: Jan Debackere over de jeugd in De klas.

Er is weinig dat echt moet in het leven, en wat al zeker niet moet, is braafjes de tv-tips van een De Morgen-redacteur volgen. Maar als we dan toch een vrijblijvende tip mogen geven: kijk vanavond eens naar De klas op Eén waar het deze week de beurt is aan Wim Lybaert om voor de klas te staan.

Lybaert, de sympathieke beer uit Brugge, mocht voor wat 16- en 17-jarigen uit Oostende een dagje lesgeven over de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel – hij is niet voor niets in de koningin der badsteden. En dus gaat het vooral ook over hoe we met zijn allen de wereld aan het verkloten zijn. Niet de makkelijkste boodschap, en wellicht ook niet de boodschap waarmee je je makkelijk populair maakt bij wat tieners.

Maar hoe goed pakt Lybaert dat aan, en – vooral ook – hoe fantastisch is het om die scholieren te horen discussiëren. Ze zijn het lang niet altijd eens met Lybaert – want hoe heerlijk is zo'n lekker gebakken ribbetje niet? – maar hun replieken zijn gevat, beargumenteerd, met humor ook. Oké, de klas is kunstmatig samengesteld en ongetwijfeld pikken ze er altijd de meest mondige leerlingen uit, maar toch. Toen ik 16 was, was ik lang niet zo wijs.

Wedden ook dat De klas tot menige discussie in de woonkamer leidt?

Eén zo'n aflevering is honderd keer interessanter dan de gemiddelde Terzake, spookte het ons al een paar keer door het hoofd. De manier bijvoorbeeld waarop de leerlingen over migratie en hun verschillende achtergrond spreken, of over hun imago en stereotypes. Ze doen het steeds met het volste respect voor elkaar en ze luisteren ook echt. Menig politicus kan er nog een puntje aan zuigen.

Of neem nu dat verhaal van het Syrische meisje uit de eerste aflevering, dat drie jaar in een sweatshop werkte en nu de meest enthousiaste leerling van de klas is. Doet je dat niet een beetje nadenken en zelfs anders kijken naar de debatten over vluchtelingen? Wedden ook dat De klas tot menige discussie in de woonkamer leidt?

Tegengif

Het programma is vooral ook een aardig tegengif tegen alle doemberichten over die verdomde jeugd van tegenwoordig die alleen nog naar hun smartphone zou kijken. Maar één seizoen, wat zeg ik: één aflevering van De klas geeft je een beter inzicht in wat jongeren denken en doen dan alle flutonderzoeken van trendwatchers over de jeugd – sorry, ik bedoel Generatie Z – samen. Die jeugd van tegenwoordig is gewoon goed bezig, kun je bijna niet anders dan besluiten na het bekijken van De klas. Soms een beetje naïef misschien, maar dat hoort erbij als je nog maar 16 bent.

Bekijk dus maar eens de aflevering van vanavond. Die is best uw 40 minuten kijktijd waard, net zoals u er ook geen spijt van zult hebben als u dan maar meteen ook de vorige drie nog even inhaalt.

De klas, vanavond op Eén om 20.35 uur.