© Google Street View

Jongeren springen voor auto’s en filmen hun stunt in Mechelen

Enkele jongeren uit de buurt van de Tervuursesteenweg in Mechelen spelen al een tijdje een levensgevaarlijk spel. Ze springen plots voor een rijdende auto en filmen hun stunt. De politie waarschuwt voor het fenomeen en noemt het levensgevaarlijk.

Theo Derkinderen

Mechelaar Wim Albrechts beleefde vrijdagavond de schrik van zijn leven, toen hij met zijn auto op de Tervuursesteenweg reed. “Het was al donker. Ik was gefocust op de weg, toen ik plots in mijn ooghoek een persoon opmerkte die ineens voor mijn auto op de straat kwam gelopen. Ik remde bruusk om die jongeman niet aan te rijden. Maar blijkbaar deed hij het allemaal bewust. Ik zag heel duidelijk dat hij met zijn gsm alles filmde. Het schermpje van zijn smartphone zag ik oplichten”, vertelt Wim. “Aan de zijkant stonden nog enkele andere jongeren. Het was duidelijk dat zij hun kameraad aanmoedigden, het allemaal fantastisch vonden en hem nadien nog met complimentjes overstelpten omdat hij het gedaan had.”

Onmiddellijk na het voorval stoven alle betrokkenen weg. “Het is levensgevaarlijk, wat ze doen. Stel maar voor dat ik hem aanrijd, wat dan? Of dat ik vol in de remmen ga en ik word door een andere auto achteraan aangereden. Wie is er dan verantwoordelijk?”

Niet eerste feit

Het incident beroerde de sociale media en in de loop van het weekend meldden zich nog andere mensen die iets soortgelijks hadden meegemaakt. Gaande van iemand die, net als bij Wim, vlak voor een auto de straat al filmend overloopt tot jongeren die doen alsof ze met iets naar een auto gooien. Wellicht met de intentie dat de bestuurder aan zijn stuur zou draaien. Opvallend: alle feiten spelen zich op of alleszins in de buurt van de Tervuursesteenweg af.

De politie werd op de hoogte gebracht van de feiten. “Wij hebben al extra toezicht gehouden in de buurt, maar voorlopig zijn de jongeren nog niet gevat kunnen worden. Het zijn feiten die niet door de beugel kunnen. Die jongeren spelen niet alleen met hun eigen veiligheid, maar ook met die van andere weggebruikers”, reageert Dirk Van de Sande van politiezone Mechelen-Willebroek.

Opscheppen

Voorlopig zijn de filmpjes die de jongeren van hun spelletje maken nog niet op sociale media opgedoken. “Maar het is duidelijk dat ze alles doen om heldhaftige filmpjes te kunnen maken en wellicht ook om te kunnen opscheppen over hun activiteiten. Misschien zit de vakantie van de voorbije week er wel voor iets tussen en verveelden ze zich. Ik ben er in elk geval flink door geschrokken. Want als je met 50 km per uur door een straat rijdt, dan verwacht je niet dat er plots iemand voor je auto springt”, zegt Wim nog.

De daders worden omschreven als tienerjongens tussen de 14 en 20 jaar oud. Al is het best mogelijk dat ze zelfs nog iets jonger zijn. Wie slachtoffer wordt van zulke zaken, doet er het beste aan om onmiddellijk de politie te verwittigen. Voorlopig zijn er nog geen meldingen geweest van incidenten waarbij ook gewonden zijn gevallen of waarbij andere voertuigen beschadigd zijn geraakt.