EUROPA LEAGUE. Lukaku en Svilar staan voor aartsmoeilijke opdracht na 0-2-nederlaag tegen Leverkusen, De Ketelaere en co. slepen gelijkspel uit de brand

Er wacht Romelu Lukaku en Mile Svilar volgende week in Duitsland een aartsmoeilijke opdracht. Thuis gingen ze met AS Roma met 0-2 onderuit tegen Bayer Leverkusen. Charles De Ketelaere en Atalanta sleepten een 1-1 uit de brand bij Marseille.

Maxime Caeyman

Lukaku miste de laatste drie competitiematchen door een blessure aan het bovenbeen, maar was toch fit geraakt voor de heenwedstrijd tegen het Bayer Leverkusen van trainer Xabi Alonso. Ook Mile Svilar stond bij Roma in de basis. Ook die derde Belg in de halve finales, Charles De Ketelaere, mocht tegen Marseille aan de wedstrijd beginnen.

Lukaku kwam in de eerste helft dicht bij z’n driehonderdste doelpunt in z’n clubcarrière, maar z’n poging belandde op de lat. Roma kreeg het deksel op de neus, want net voor het halfuur moest Svilar zich omdraaien. De Nederlandse verdediger Rick Karsdorp ging in de fout en speelde de bal zomaar in de voeten van Leverkusen-speler Alejandro Grimaldo. Die legde de bal terug op Florian Wirtz, die het simpel afmaakte: 0-1 voor de Duitse kampioen.

(Lees verder onder de video)

Lukaku en co. moesten gaan achtervolgen, maar scoren lukte in de eerste helft niet meer. Een kwartier voor affluiten kregen de Europese ambities van Lukaku en Svilar nog een serieuze knauw. Leverkusen-middenvelder Robert Andrich pakte uit met een geweldige trap van aan de rand van de zestien, Svilar kon niets anders doen dan kijken hoe de bal in doel verdween: 0-2 voor Leverkusen.

Lukaku en co. beseften dat ze met het oog op de terugwedstrijd nood hadden aan een doelpunt, maar slaagden daar niet in. Volgende week wacht hen in Duitsland de aartsmoeilijke opdracht om de 0-2-achterstand op te halen om zich alsnog te plaatsen voor de finale.

Lukaku trof de lat, scoren lukte net niet.© NurPhoto via Getty Images

De Ketelaere en Atalanta slepen gelijkspel uit de brand

Voor Charles De Ketelaere en co. kon de wedstrijd niet beter beginnen. In de elfde minuut kreeg Gianluca Scamacca de bal in de zestien aangespeeld en de Italiaanse spits werkte koelbloedig af: 0-1 voor Atalanta. Lang konden ze echter niet genieten van de voorsprong, want negen minuten later hingen de bordjes alweer gelijk. Chancel Mbemba (ex-RSCA) trapte de bal van buiten de zestien heerlijk binnen.

Marseille was de betere ploeg, Atalanta mocht blij zijn dat het met een 1-1-tussenstand mocht gaan rusten. Ook in de tweede helft drukte Marseille door en de Franse ploeg leek 25 minuten voor het einde beloond te worden, maar het doelpunt van Ismaïla Sarr werd afgekeurd door voorafgaand buitenspel van Luis Henrique. Invaller Azzedine Ounahi raakte ook nog eens de lat, maar scoren lukte niet. De Ketelaere, die vijf minuten voor tijd gewisseld werd, en Atalanta kunnen het volgende week in eigen huis afmaken.