Direct naar artikelinhoud
NieuwsVoetbal

Zweden zal VAR niet invoeren, als enige voetbalcompetitie in Europa: ‘Dankzij ons democratisch model’

Zweden zal VAR niet invoeren, als enige voetbalcompetitie in Europa: ‘Dankzij ons democratisch model’
Beeld AFP

Europese primeur: in Zweden ziet de videoref niet het levenslicht. De meeste clubs in de twee hoogste klasses hebben tegen de invoering van het systeem gestemd, terwijl ook twee amateurdivisies zich tegen het systeem gekant hebben. Zelfs in Europese matchen zal er geen VAR opereren. Zweden verwacht niet dat de UEFA daar zwaar aan tilt.

Voorzitter Fredrik Reinfeldt van de Zweedse voetbalbond denkt nog steeds dat een VAR het spel eerlijker kan maken. “Maar ik moet respecteren dat veel clubs tegen zijn”, zei hij met het oog op een uitslag van een stemming, waarbij 18 van de 32 clubs tegen invoering van de videoscheidsrechter stemden. Opvallend: veel van de Zweedse clubs zijn voor 51 procent in handen van de fans, die al luid protesteerden tegen de komst van de VAR.

Reinfeldt denkt niet dat de VAR een door de UEFA opgelegde verplichting is. “Dus staat het ons vrij om een eigen beslissing te maken. En dan lijkt die beslissing op basis van de stemming me duidelijk: geen VAR.” Vorig jaar al voerde de Zweedse tegenhanger van onze Pro League campagne tegen de introductie van de videoref in de herfst van dit jaar.

“Zweden is momenteel het enige land binnen de top dertig van de UEFA waar de VAR nog niet geïmplementeerd is. Dat komt vooral dankzij ons democratisch voetbalmodel. Daar zijn we fier op en dat model moeten we ook beschermen”, aldus Pro League-voorzitter Johan Lindvall.

Ook in Noorwegen, waar de VAR vorig jaar zijn intrede maakte in de hoogste klasse, wordt het videosysteem niet op applaus onthaald. Meer dan zeventig fangroepen hebben er al hun weerwil geuit.