Antieke vliegtuigen, parachuterende para’s en formatievliegen: 30ste Stampe Fly In is met 6.000 bezoekers groot succes

Deurne, Ekeren -

Voor liefhebbers van alles wat met vliegtuigen te maken heeft, is de Stampe Fly In op de luchthaven in Deurne (Antwerpen) een jaarlijks hoogtepunt. Dit weekend vond de dertigste editie plaats, met onder meer een tentoonstelling van historische vliegtuigen en demonstraties.

Mischa Bludts

Zo konden de zesduizend bezoekers zich vergapen aan formatievliegen en een parachutesprong van Belgische paracommando’s (burgemeester Bart De Wever maakte zaterdag trouwens zelf een tandemsprong). Voor bezoekers die voor het eerst in een propellervliegtuig het zwerk wilden ontdekken, was er een luchtdoop.

“Helaas was dat zondag nogal lastig, omdat toen in Deurne ook heel wat lijnvluchten stonden ingepland. Maar je kunt altijd contact opnemen met het museum voor een luchtdoop op een ander moment. Het is echt een hele belevenis, want in een open cockpit voel je de wind door je haren. Ik heb na zestig jaar achteraf nooit iemand horen klagen,” vertelt Danny Cabooter (85), oprichter en voorzitter van het Stampe en Vertongenmuseum.

Dat is gehuisvest in de luchthaven van Deurne. Het museum brengt de geschiedenis van de Belgische luchtvaart in beeld en organiseert sinds 1992 de Fly In. De naam verwijst naar Stampe & Vertongen, voor de Tweede Wereldoorlog een van de meest succesvolle Belgische vliegtuigbouwers. Hun SV.4, een tweedekker, werd tot in de jaren negentig als lestoestel gebruikt.

Piloot en oprichter van het Stampe en Vertongenmuseum Danny Cabooter, met op de achtergrond een SV.4© Sarah Van den Elsken

Danny, zelf een ervaren piloot met 25.000 vlieguren op de teller, gaat verder: “Hier in Deurne hebben we er nog een dertigtal staan, van de 1.200 die destijds werden gebouwd. We gebruiken ze nog steeds, ook voor luchtdopen.”

Andere antieke vliegtuigen die dit weekend op de grond én in de lucht konden worden bewonderd, waren onder meer een Spitfire en een Warhawk uit de Tweede Wereldoorlog. Verder werd er ook een vliegtuig voorgesteld dat uitsluitend op elektriciteit vliegt.

Een jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog wordt klaargemaakt voor de start© Sarah Van den Elsken

Oude spulletjes

Toeschouwer Koos Koning (59) uit Rotterdam wacht in een klapstoeltje – met zijn uit de kluiten gewassen fototoestel – op de volgende demonstratie. “Ik ben geïnteresseerd in alles met luchtvaart te maken heeft en dan zeker in die oude spulletjes die je hier ziet. Als kind stond ik al de hele tijd naar de lucht te kijken. Het geluid van de motoren, formatievliegen,… het is allemaal fantastisch. Vandaag deden we een dagje Antwerpen en nu zijn we hier. Later dit jaar ga ik nog naar vliegshows in Duitsland en Engeland, met als afsluiter Sanicole in Leopoldsburg, een echte klassieker.”

Rotterdammer Koos Koning bezoekt -met zijn fototoestel- zoveel mogelijk vliegshows© Sarah Van den Elsken

Zijn echtgenote Jannie is er in Deurne ook bij, maar de rest van het zomerprogramma van haar man zal ze waarschijnlijk niet volgen. “Zijn vakanties bestaan voornamelijk uit het bijwonen van vliegshows, maar dat is niet aan mij besteed. Een vliegtuig is iets om mee naar je vakantiebestemming en weer terug naar huis te gaan. Vandaag wilde ik eigenlijk een boek lezen, maar ben jammer genoeg mijn e-reader vergeten.”

“We zij hier om jongeren enthousiast te maken voor een job in de Belgische luchtmacht. Niet noodzakelijk als piloot, want technici en ander grondpersoneel zijn minstens even belangrijk”

Jean Van Hecke

Luitenant-kolonel vlieger Belgische Luchtmacht

© Sarah Van den Elsken

Red Devils

Tijdens de Stampe Fly In tekenden ook de Red Devils present. Niet onze nationale voetbalploeg, maar wel het gelijknamige team van de Belgische luchtmacht, gespecialiseerd in luchtacrobatie.

Luitenant-kolonel vlieger Jean Van Hecke, leader van de Red Devils.© Sarah Van den Elsken

Luitenant-kolonel vlieger en voormalig F-16 piloot Jean Van Hecke (62) uit Waver vervoegde de Red Devils in 2016 en werd twee jaar later leader. “Vandaag brengen we met drie SIAI Marchetti SF-260’s een show, weliswaar zonder echt straffe kunstjes. We zijn heel blij om hier te zijn en zullen er van genieten. Niet alleen omdat het weer meezit, maar vooral omdat we zo jongeren enthousiast kunnen maken voor een job in de Belgische luchtmacht. Niet noodzakelijk als piloot, want technici en ander grondpersoneel zijn minstens even belangrijk.”

Nog sneller vliegen

Tinne Van Breda (42) uit Ekeren (Antwerpen) reed met haar kinderen Cato (10) en Jorbe (14) zaterdag langs de Luchthaven in Deurne en zag dat er zich heel wat oude vliegmachines in de lucht bevonden. Ze besloot om zondag een kijkje te komen nemen. “Dit is echt fantastisch en de kindjes zijn compleet gefascineerd.” Dochter Cato beaamt: “Ze vliegen heel hoog en dicht bij elkaar. Dat vind ik wel cool. Ik hoop dat de piloten straks ook nog kunstjes doen. Later wil ik zeker eens een parachutesprong doen.”

Tinne Van Breda uit Ekeren met Cato en Jorbe© Sarah Van den Elsken

Jorbe: “Ik vind al die oude machines geweldig, maar vooral het technische aspect intrigeert me. Hoe piloten rekening moeten houden met de wind, weten hoe de motoren werken, enzovoort. Ik zie mezelf geen piloot worden, maar misschien kan ik later als ingenieur wel iets uitvinden waardoor vliegtuigen nog sneller vliegen.”

De dertigste editie van de Stampe Fly In lokte vorig weekend circa zesduizend nieuwsgierigen naar de luchthaven van Deurne.

www.stampe.be

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Luchthaven Antwerpen