maandag 27 mei 2019 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

DE 12 VERKOZEN LIMBURGERS VOOR HET FEDERAAL PARLEMENT

Vlaams Belang via de grote poort terug in de Kamer

N-VA is de grote verliezer in de Kamer, twee zetels sneuvelen. Vlaams Belang maakt de grote rentree: ze waren vijf jaar geleden uit het federaal parlement gekegeld, nu hebben ze meteen weer drie zetels. Open Vld en CD&V verliezen één zetel, Groen wint eentje. Sp.a blijft status quo.

LEES OOK. Dit zijn de 16 Limburgers die verkozen zijn in het Vlaams parlement

 Roger Dreesen

N-VA

Frieda Gijbels

“Ik zit een beetje met gemengde gevoelens. Jammer dat we in Limburg twee zetels kwijt zijn. Anderzijds sta ik zelf voor een nieuwe uitdaging. Het zal studeren worden!”

Frieda Gijbels is als tandarts-paradontoloog vooral geïnteresseerd in thema’s als volksgezondheid en wetenschapsbeleid. “Het zal nu zoeken zijn naar opportuniteiten in de Kamer om mij in te werken. Ik ben als fractieleider van N-VA in Oudsbergen nog een nieuwkomer in de politiek. Met mijn 14.722 voorkeurstemmen voel ik me alleszins zeer vereerd. Ik hoop dat het een begin mag zijn van een lange politieke carrière waarin ik iets kan betekenen en bewegen.”

 Bart Dewaele

N-VA

Zuhal Demir

“Deze verkiezingsuitslag is niet fijn voor ons en voor de traditionele partijen. De Limburger veroordeelt heel duidelijk de samenwerking van de traditionele partijen met radicale religieuzen in bepaalde mijngemeenten. Als Limburgse samenleving betalen we hiervoor de prijs. De kiezer heeft een heel duidelijk signaal gegeven, het wordt tijd dat alle partijen dit serieus nemen.”

Zuhal Demir is wel tevreden over haar 61.000 voorkeurstemmen. "Hartverwarmend. Ik ben er zelf niet goed van. En aan de partijen die zeggen dat ik polariseer: dat moet stoppen. Ik polariseer niet, ik benoem de dingen en wil oplossingen daarvoor.”

 BELGA

N-VA

Wouter Raskin

“Het verlies voor ons was voor een stukje ingecalculeerd omdat je als regeringspartij dingen moet doen die wat minder populair zijn. Van de heel grote winnaar Vlaams Belang hebben we allemaal last. We blijven wel aan zet als grootste partij van het land, al zal het een moeilijke zaak zijn met het linkse blok in Wallonië. Het beeld in Vlaanderen ziet er toch iets anders uit.”

Als man van de tweede rij blikt Raskin tevreden terug op zijn persoonlijke score van 17.700 stemmen. “En vanaf maandag gaan we naadloos over naar de volgende campagne voor de gemeenteraad. Het is alvast leuk dat N-VA in Bilzen de grootste partij blijft. In oktober haalden we 18 procent, nu 23 procent.”

 Luc Daelemans

Open VLD

Patrick Dewael

“Voorlopig zal ik de enige Limburgse verkozene zijn voor Open Vld”, zegt Dewael. “Al halen we in Limburg min of meer hetzelfde percentage als in 2014, het verlies van die tweede zetel doet pijn. Zeker als dat een gewaardeerde collega als Nele Lijnen zou zijn. In 2014 viel onze tweede zetel ook maar op het laatste moment ten koste van het VB met een verschil van 800 stemmen. Van de drie regeringspartijen zijn wij de enige die de schade min of meer kan beperken. De regering is natuurlijk gevallen op een thema van het VB. N-VA heeft gespeeld met het migrantenthema. Een cadeau aan het VB. Het is een wet in de politiek dat je dat beter niet doet. Zo heeft de regering niet haar bonus kunnen opstrijken.”

 

VLAAMS BELANG

Annick Ponthier

“Blij met mijn persoonlijk resultaat, maar nog meer met het resultaat van het Vlaams Belang. We hebben de hele campagne beheerst, zelfs de regering doen vallen met het Marrakechpact. Dit is een les voor het politieke establisment. De burger is niet van mening veranderd, de burger is van partij veranderd. Het cordon sanitaire kan nu toch niet meer stand houden. Als met dit resultaat geen rekening wordt gehouden, is dat het failliet van de democratie. We hebben vooral ook de jeugd mee. En wie de jeugd mee heeft, heeft de toekomst. Ook voor de situatie in Bilzen zal deze verkiezing bepalend zijn. De mensen zijn de spelletjes beu, VB zal de spelverdeler zijn.”

 

VLAAMS BELANG

Frank Troosters

“We hadden een goed resultaat verwacht, maar dit overtreft mijn stoutste verwachtingen.” Hasselaar Frank Troosters is een nieuwkomer in de Kamer. “We zullen binnen de partij nog bespreken welke dossiers ik zal opvolgen. Migratie en socio-economische onderwerpen spreken me wel aan. Ik denk dat de politiek de voorbije periode onvoldoende geluisterd heeft naar de mensen. Dat was zo in het migratiedossier, maar ook met alle gebroken beloften op het vlak van koopkracht en pensioenen.”

Of Vlaams Belang wel ooit deze problemen kan aanpakken? “Ik sluit me aan bij de woorden van onze voorzitter: Vroeg of laat zal het cordon sanitaire ophouden te bestaan.”

 ©Robin Reynders

Vlaams Belang

Erik Gilissen

“Fenomenaal, ongelooflijk, dit had niemand gedacht”, zegt de 50-jarige ICT-er uit Koersel. Erik Gilissen is een nieuweling in de politiek die nu een blitzcarrière maakt. “Sinds begin dit jaar zit ik in de gemeenteraad. Maar dat ik ook verkozen zou worden voor het federale parlement, daar had ik helemaal niet op gerekend. Niemand eigenlijk.”

Hijzelf weet nog niet goed wat hij mag verwachten. “De laatste dagen heb ik met griep in bed gelegen. Van campagnevoeren was geen sprake meer. Vandaag ging het al wat beter. Maar nu voel ik me uiteraard fantastisch. Al die mensen die voor mij hebben gestemd... voor hen ga ik mijn uiterste best doen in Brussel.”

 BELGA

CD&V

Wouter Beke

“We verliezen onze derde zetel in de Kamer. Voor de partij had ik op een beter resultaat gehoopt. Toch blijven we voor de Kamer de sterkste provincie voor CD&V.” Dat het Vlaams Belang zou scoren, was voor CD&V-voorzitter Beke geen verrassing. “De regering is gevallen over het Marrakech-pact en het migratiebeleid. N-VA dacht, door uit de regering te stappen, die stemmen te kunnen winnen. Maar de realiteit is dat zowel de meerderheidspartijen als de sp.a er vandaag een prijs voor hebben betaald.” En wat met het cordon? “Het is aan Vlaams Belang om bondgenoten te zoeken. Ons programma ligt in inhoud en stijl te ver af om bruggen te bouwen.”

 Luc Daelemans

CD&V

Nawal Farih

“Ik ben blij dat ik de kiezers heb kunnen overtuigen van mijn ‘verbindend’ verhaal. Helaas hebben we als partij niet de stempel kunnen drukken die we wilden, maar we gaan er de komende maanden hard invliegen om het tij te keren”, zegt Farih. “Zelf wil ik focussen op thema’s als armoedebestrijding en gezondheidszorg. Je kan dat niet altijd alleen lokaal, je moet zorgen dat de gemeenten genoeg middelen krijgen. Het resultaat van Vlaams Belang? Tja, dat was een klap voor mij. Ik wil blijven gaan voor samenhorigheid, niet voor partijen die mensen uitsluiten. Mijn mooiste felicitatie? Het boeket van minister Vandeurzen, bedoeld voor hemzelf. Maar hij schonk het me.”

 BART DEWAELE

Groen

Barbara Creemers

Twintig jaar is het intussen geleden dat Groen Limburg nog een verkozene in het federale parlement had. “Maar ik had er vertrouwen in dat het ging lukken. Alles wees op een vooruitgang. En de peilingen hebben gelijk gekregen. We hebben nu twee verkozenen: een in de kamer en een in het Vlaams Parlement.” Creemers geeft toe dat ze stiekem op een beter resultaat hadden gehoopt. “Maar door de groei van het Vlaams Belang is het logisch dat de andere partijen minder winst boeken.” Dat Limburg zo rechts stemde, kwam voor Creemers als een verrassing. “Het is nog te vroeg om daarop te reageren. Maar door die uitslag is het ondanks onze winst toch een beetje een bewolkte dag.”

 BELGA

SP.A

Meryame Kitir

“Ik ben heel blij met de steun van de kiezers”, reageert Meryame Kitir zondagavond. “We hadden een heel moeilijke opdracht met onze partij maar we hebben standgehouden in Limburg. Dat stemt me blij. Het is nu aan ons om voort in te zetten op onze verkiezingsthema’s.” Kitir steekt niet onder stoelen of banken dat ze een beetje verrast is door de uitslag. “De kiezers hebben met de ruk naar rechts duidelijk een signaal gegeven. Dat gaan wij als partij oppikken en grondig analyseren. Maar dat is voor de komende dagen. Vanavond (zondag) ga ik de militanten en de kandidaten bedanken in de Germinal in Hasselt. Zij hebben allemaal keihard gewerkt.”

 kvh

sp.a

Kris Verduyckt

De leemte van oud-sp.a-kopstuk Peter Vanvelthoven opvullen, was geen evidente opdracht die de Lommelaar kreeg. “In het begin was ik er ook bang voor. Peter haalde 30.000 stemmen. Het waren grote schoenen waarin ik moest gaan staan. Gaandeweg de campagne merkte ik dan dat de mensen in ons verhaal geloofden en kreeg ik meer hoop en vertrouwen.”

“Over mijn eigen resultaat ben ik heel tevreden. Over het algemene resultaat iets minder. Maar dat schrikt me niet af. Ik ben erg gemotiveerd om de belangen van Lommel en Noord-Limburg in Brussel te gaan verdedigen. Dat daar iemand van de regio zit, is zo belangrijk.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws