De kale olm steekt duidelijk af tegen de groene bomen in de hof van de deken.

Mooiste olm van België in Bree is dood: “Het gaat zeker en vast niet om een natuurlijk overlijden”

Bree -

Wat gevreesd werd, is uitgekomen: de oudste en mooiste olm van België in het centrum van Bree is dood. “De jammere waarheid is dat deze boom door menselijk toedoen ziek geworden is”, aldus Jef Van Meulder van de Limburgse Bomenwerkgroep.

Patrick Brebels

In het voorjaar van 2023 werd de grote olm in het centrum van Bree uitgeroepen tot de mooiste olm van België. De boom van ongeveer 200 jaar oud was een indrukwekkende verschijning en een uniek levend stukje patrimonium. Maar in het najaar bleek dat de boom onverklaarbaar ziek was geworden: specialisten stonden voor een raadsel.

LEES OOK. Mysterie: mooiste olm van België is onverklaarbaar ziek

Kwaad opzet

Jef Van Meulder van de Bomenwerkgroep: “Eind vorig jaar zijn zowat alle Belgische specialisten in Bree gepasseerd en werden diverse onderzoeken uitgevoerd. Een aantal voor de hand liggende oorzaken, zoals de olmenziekte, werd met zekerheid uitgesloten. Alle specialisten die we geconsulteerd hebben, konden geen natuurlijke oorzaak vaststellen. We moesten dus wel tot de conclusie komen dat er kwaad opzet in het spel was. De wortels van zo’n boom strekken zich tot 30 meter ver uit. Als die geïnjecteerd worden met bijvoorbeeld de onkruidverdelger Roundup, dan sterft de boom binnen het jaar. Dat werd door specialisten voorspeld en is nu dus ook het geval.”

“Voor de winter hadden we nog een klein beetje hoop dat de boom zou overleven”, vervolgt Van Meulder. “Maar nu de boom geen bladeren heeft, is die hoop verdwenen. Woensdagvoormiddag ben ik nog gaan kijken: de schors is ook al aan het vervellen. Dit is geen boom meer, maar gewoon een takkenbos. Bij eerdere bezoeken vingen we al signalen op over de overlast die de boom veroorzaakte: takken, bladeren, zaadjes en vruchtjes die afwaaiden, hinder voor de bebouwing … Tja, het blijft toch intriest dat deze oude reus zo hard moest boeten.”

De bladerloze olm.© pabr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer