© BELGA

Bpost bereikt akkoord met Vlaamse uitgevers over krantendistributie

Bpost heeft een akkoord bereikt met de Vlaamse krantenuitgevers over de krantendistributie na 30 juni 2024. Voor de distributie van de tijdschriften lanceert Bpost een commercieel aanbod. Dat meldt Bpost in een persbericht.

SGG

Bpost moest onderhandelen met de uitgevers, na de beslissing van de overheid om de persconcessie voor de verdeling van kranten en tijdschriften stop te zetten. De overgangsperiode ervan loopt eind juni af. Daarop ontwikkelde bpost een nieuw aanbod, waarover het sindsdien met de uitgevers onderhandelt.

Met de Vlaamse uitgevers is er nu dus een akkoord bereikt. “Het betreft een volume gelijk aan ongeveer 75 procent van de volumes die momenteel door bpost in Vlaanderen worden verdeeld”, luidt het in een persbericht. Bpost is van plan de krantenvolumes geleidelijk over te brengen naar zijn filiaal AMP vanaf 2025. Dat zal werken met onderaannemers, maar “zij zullen voor de verdeling van de kranten uitsluitend met vaste krachten werken”.

Volgens bpost kan het dankzij het akkoord “werkzekerheid garanderen van medewerkers met een vast contract in Vlaanderen” en “een belangrijke sociale schok vermijden en een zachte transitie naar een ander verdeelmodel realiseren vanaf 2025”.

De gesprekken met de Franstalige krantenuitgevers lopen nog, “met als doel een maximum aan volumes veilig te stellen en oplossingen te vinden om werkzekerheid te garanderen voor de medewerkers onder vast contract”. Voor de verdeling van tijdschriften heeft bpost ook een nieuw commercieel aanbod ontwikkeld.

“Het is altijd ons objectief geweest om het juiste evenwicht te vinden, tussen enerzijds het verzekeren van de continuïteit en de kwaliteit van de dienstverlening en, anderzijds, de prijsverwachtingen van de uitgevers. Dit akkoord biedt een oplossing voor de uitgevers en de medewerkers in Vlaanderen”, zegt Chris Peeters, de CEO van bpostgroup.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer