Pedro Sánchez© AP

Spaanse premier Sánchez blijft dan toch aan, ondanks corruptieonderzoek tegen zijn vrouw

De Spaanse premier Pedro Sánchez blijft dan toch aan. Dat heeft de socialistische regeringsleider maandagmiddag aangekondigd, nadat hij zijn land dagenlang in spanning hield. “Ik zal voortwerken, met meer kracht dan tevoren”, aldus Sánchez.

jvh

Sánchez kondigde afgelopen woensdag verrassend aan dat hij overwoog om af te treden, na een klacht tegen zijn vrouw voor corruptie. Die klacht werd ingediend door de zeer rechtse organisatie Manos Limpias (‘Propere Handen’). De organisatie beschuldigt Begoña Gómez, die geen openbare functie bekleedt, van beïnvloeding en corruptie. De organisatie gaf later toe dat de klacht gebaseerd was op berichten in de media die wel eens vals zouden kunnen zijn.

Steun

Afgelopen weekend kwamen dan ook duizenden mensen doorheen Spanje de straat op om te betogen voor het aanblijven van de premier. In Madrid droegen demonstranten borden met slogans als “Sánchez, ga door” en “Geef niet op”. Ook in andere steden in het land kwamen zijn aanhangers hun steun betuigen. De deelnemers beschuldigen de rechtse en rechts-populistische oppositie ervan “chantage en nepnieuws” te gebruiken om de linkse regering aan te vallen en de democratie in gevaar te brengen.

LEES OOK. “Ik moet stoppen en nadenken”: Spaanse premier Sánchez overweegt ontslag na klacht tegen echtgenote

Ook vanuit zijn partij was de druk groot om de handdoek niet in de ring te gooien. Daarmee zou hij rechts en radicaal-rechts alleen maar belonen voor hun voortdurende aanvallen. Of zoals de nummer twee van de regering, minister van Financiën María Jesús Montero, zei: “Natuurlijk loont het de moeite dat de goeden winnen.”

“Ik kan niet plooien”

Maandagmiddag kondigde Sánchez in een televisietoespraak aan dat hij inderdaad aanblijft. “Ik kan niet zomaar basta zeggen, ondanks die voortdurende aanvallen”, klonk het. “Ik kan niet plooien voor al die krachten die de politiek in ons land vergiftigen. Ik ga door, met meer kracht dan tevoren, om de democratie te verdedigen.”

Business as usual is evenwel geen optie: de premier zal nu heel grondig moeten uitleggen waarom hij de pauzeknop indrukte, want de oppositie zal onverbiddelijk blijven. “Caprichoso” (“onberekenbare”), narcist, meester van politieke spelletjes: de aantijgingen liggen klaar. Voorzitter Alberto Núñez Feijóo van de conservatieve Partido Popular verklaarde zondag nog dat wat Sánchez ook besliste, hij sowieso al de politicus “van het verleden” was. Sánchez is sinds 2018 premier van Spanje.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER