© AFP

Laat Antwerps toptalent Mile Svilar Rode Duivels links liggen?

Hoe goed hij is werkelijk is, dat kan hij vanavond misschien tonen. Maar als het aan zijn vader én aan de Servische voetbalbond ligt, wordt Antwerpenaar Mile Svilar (18) straks geen Rode Duivel. En dat terwijl hij alle jeugdelftallen van België vertegenwoordigde, tot Gert Verheyen besloot hem niet meer op te roepen.

koen van uytvange

© Photo News

Vanavond kan de 18-jarige Mile ­Svilar de jongste doelman ooit ­worden in de Champions League. Als de coach van Benfica het aandurft, tenminste. Eerste doelman Julio ­Cesar, 38 inmiddels, sukkelt met de rug en is niet meer de oude – figuurlijk dan. Hij blijft evenwel een monument en werkte gisteren toch een training af. Feit is dat Svilar steeds dichter bij een basisplaats komt en dat is ook de Servische voetbalbond niet ­ontgaan, het land van vader Ratko.

De oud-doelman van Antwerp, zelf international geweest voor Joego­slavië, doet in de Servische krant ­Kurir bijna een smeekbede om zijn zoon Servisch international te maken. “Ik doe een oproep aan Servië dat het Mile meeneemt naar het WK in ­Rusland als tweede of derde doelman. Ik zou niets liever willen”, zegt vader Svilar.

Tenzij René Weiler gelijk krijgt – de ex-coach van Anderlecht achtte Svilar niet klaar –, is de hoop van vader ­Svilar een realistische aspiratie. De Servische nationale nummer één, Vladimir Stojkovic, is 34 jaar en keept bij Partizan Belgrado. Zijn stand-ins zijn Rajkovic (21) en Jovanovic (24), respectievelijk aan de slag in ­Denemarken en Israël. Dan maakt een jonge doelman van Benfica wel kans bij bondscoach Slavoljub Muslin.

De Servische voetbalbond is er dan ook als de kippen bij om Svilar hoop te geven. “We staan in contact met zijn vader en kennen zijn kwaliteiten”, zegt Goran Bunjevcevic, sportief ­directeur bij de Servische bond. “Hij zal binnenkort zeker een Servisch ­international zijn. We geloven dat hij een groot talent is met een enorm ­potentieel. Hij kan de toekomst van het Servisch voetbal zijn.”

Alleen geschikt voor beloften

© Photo News

En België dan? Svilar is een Antwerpenaar, die zijn geboorteland als sinds de U15 vertegenwoordigt. Maar Gert ­Verheyen weigert het jeugdproduct van Anderlecht nog langer op te ­roepen voor de nationale U19. Reden is dat Verheyen ten tijde van de ­perikelen met Anderlecht en Benfica zelf even contact wilde met Svilar. Minstens tien telefoontjes bleven ­onbeantwoord. Verheyen trok zijn conclusies, ook uit loyaliteit naar de spelers die wél voor de U19 willen spelen. “Wie zich volwassen genoeg acht om te moeten spelen, moet ook volwassen genoeg zijn een trainer even te bellen”, aldus Verheyen.

De enige die Svilar nog bij België aan boord kan houden, is Johan Walem, trainer van de nationale U21. Dat bondscoach Roberto Martinez nu plots in een kramp zou schieten om Svilar nog snel Rode Duivel te maken, is een ­utopie. Met Courtois, Mignolet, Casteels en Sels heeft de bondscoach vier doelmannen met niveau én ervaring.

Het doet de vraag rijzen of trainers ­bepaalde nukken door de vingers moeten zien.

“En toch heeft Geertje helemaal gelijk”, zegt Johan Boskamp, ex-trainer met een zwak voor jonge spelers, over het standpunt van Verheyen. “Als je noch het lef, noch het fatsoen hebt om je trainer ­terug te bellen, dan houdt het op. Als je alles accepteert van die jongens, waar kom je dan terecht? Het probleem vandaag is de omgeving van die jonge ­spelers. De ouders en makelaars. Vader Svilar is er dag en nacht bij. Die neemt toch de meeste beslissingen? En dat ­gezeik nu met Servië kan je heel eenvoudig voor­komen. Andreas Pereira, ex-jeugd­international van België, koos op een bepaald moment ook voor de ­beloften van Brazilië. Het is simpel: ­zodra een speler een land in de jeugd heeft ­vertegenwoordigd, zou hij niet meer mogen veranderen. Klaar.”