Luister naar

Akkerbouwers zien inzet van een drone wel zitten

Nieuws
Een op de zeven akkerbouwers voelt er wel wat voor om drones in te zetten om de teelt van hun gewassen te verbeteren. Van de boeren met meer dan honderd hectare grond is zelfs een kwart nieuwsgierig naar de inzet van de onbemande vliegtuigjes.
Marinde van der Breggen Marinde van der Breggen
zaterdag 24 maart 2018 om 03:00
Drones kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld vocht- of temperatuurmetingen te doen, maar ook om gewassen te bespuiten of weidevogels en hun nesten te lokaliseren.
Drones kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld vocht- of temperatuurmetingen te doen, maar ook om gewassen te bespuiten of weidevogels en hun nesten te lokaliseren. ap / Maurizio Gambarini

Roggel

In de akkerbouw zijn talloze manieren denkbaar waarop drones ingezet kunnen worden. Ze kunnen met camera’s en sensoren kijken hoe het gewas erbij staat, hoeveel het groeit, wat de temperatuur is, enzovoort. Maar drones kunnen ook worden gebruikt om gewassen te bespuiten.

Ruim 13 procent van de akkerbouwers is geïnteresseerd in het gebruik van drones. Dat blijkt uit de AkkerbouwScanner, het jaarlijkse telefonisch onderzoek van het agrarische marktonderzoeksbureau AgriDirect. 275 akkerbouwers, volgens het bureau een representatieve steekproef, zijn daarin gevraagd naar hun belangstelling voor het inzetten van de onbemande luchtvaartuigen. Volgens het CBS zijn er in Nederland zo’n achtduizend akkerbouwbedrijven.

Het zijn vooral de boeren met veel land, die meer willen weten over de drones. Van alle akkerbouwers die 100 hectare grond of meer hebben, gaf bijna 26 procent aan (zeer) geïnteresseerd te zijn. Bij de bedrijven met tussen de 10 en 50 hectare grond, gaf 9,5 procent dat antwoord.

precisielandbouw

Volgens het onderzoeksbureau neemt de belangstelling voor drones toe dankzij de ‘stormachtige ontwikkeling van de precisielandbouw’. Boeren die gebruik maken van precisielandbouw kunnen, dankzij allerlei technologische toepassingen, elk deel van hun perceel voorzien van de juiste verzorging. De bedoeling is dat er op die manier zo veel mogelijk opbrengst van het land komt, met zo min mogelijk nadelige effecten voor het milieu.

Zo heeft niet altijd het hele perceel evenveel mest of bestrijdingsmiddelen nodig. Met camera’s en sensoren kan bijvoorbeeld worden bepaald waar hoeveel bestrijdingsmiddel nodig is, zodat er niet onnodig gespoten hoeft te worden.

Op dit moment wordt in de akkerbouw nog maar mondjesmaat van de onbemande vliegtuigjes gebruikgemaakt. Maar doordat de techniek zich in rap tempo ontwikkelt, is de inzet van drones allang geen toekomstmuziek meer. Sensoren worden beter en lichter, en de drones kunnen steeds preciezer navigeren.

Drones worden al op andere manieren ingezet in de agrarische sector. Zo kondigden Limburgse boeren vorig jaar aan met drones op zoek te gaan naar wietplanten die door kwekers illegaal op hun maïsvelden worden geplant.

Ook om weidevogels te beschermen worden de apparaten ingezet. Gewapend met een infraroodcamera speuren boeren en vogelbeschermers de weilanden af om te kijken waar zich nesten van weidevogels bevinden. Met die kennis kunnen boeren de nesten ontzien bij het maaien. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.

Zelf kersen plukken in de Betuwe. Deze vrouwen uit de regio Den Haag plukken in Wadenoijen.

Kersentelers mogen voor negende keer 'eenmalig' niet toegelaten bestrijdingsmiddel gebruiken

Nederlandse kersentelers mogen hun fruit dit jaar opnieuw bespuiten met twee niet toegelaten bestrijdingsmiddelen, ondanks een negatief advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

‘De Nederlandse consument is eraan gewend geraakt om online met één druk op de knop iets te kunnen kopen.’

Kopers kunnen bij Marktplaats straks direct product aanschaffen, zonder contact met verkoper

Onderhandelen over een product is straks niet meer nodig op Marktplaats. De site komt met een nieuwe functie waarmee kopers zonder contact met de verkoper een artikel kunnen aanschaffen.

Een bezorger van flitsbezorgdienst Getir in Amsterdam. Na Gorillas en Zapp vertrekt ook deze dienst uit Nederland.

Na Zapp en Gorillas verlaat ook flitsbezorger Getir ons land. Is dit het einde van flitsbezorging?

Flitsbezorgers kwamen tijdens de pandemie razendsnel op, maar gaan nu ook net zo snel ten onder. Maandag werd bekend dat ook Getir zich terugtrekt uit Nederland. Komt daarmee een einde aan razendsnelle bezorgdiensten?

Niet alleen de verkoop valt tegen, de productie van wijn is vorig jaar ook teruggevallen.

Zwaar wijnjaar: tegenvallende oogsten door extreem weer, consument afgeschrikt door hoge prijs

Er is in 27 jaar niet zo weinig wijn gedronken als vorig jaar. Wereldwijd ging er 221 miljoen hectoliter doorheen. De prijzen zijn flink gestegen en in veel wijnlanden viel de oogst tegen.