Direct naar artikelinhoud

PSV wint weer, maar Duitsers van VVV stelen de show

Na de oorwassing tegen Willem II had PSV een zege nodig. Dat ging bepaald niet vanzelf tegen VVV en zijn twee Duitse publiekslievelingen.

Bijna acrobatiek, de redding van Unnerstall
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

'Het eten is te vet. Kan ik een tuitje beschtellen?' Verwachtingsvol kijkt de Duitse VVV-doelman Lars Unnerstall op een filmpje van VVV-tv naar zijn leraar Nederlands. Die corrigeert: 'Het is toetje.' Unnerstall knikt. 'Toetje', herhaalt hij ernstig.

Unnerstall is de modelprof van VVV, de spectaculair presterende ploeg die het zaterdagavond, ondanks een incomplete selectie, ook PSV weer knap lastig maakt. Aan zijn 1 meter 98 lange lijf geen grammetje vet. Elke ochtend loopt hij als eerste de trappen van stadion De Koel af naar het kunstgrasveld, waar VVV ook traint. Als laatste gaat hij er weer vandaan met aan zijn tenue honderden zwarte korrels. En ook op vrije dagen reist hij de grens over naar Venlo. 'En als De Koel dicht is, ligt hij op een matje in een gymzaaltje in Düsseldorf yoga te doen', weet VVV-manager Stan Valckx.

Het is een sensatie om Unnerstall te zien keepen. Zeker als hij een goede dag heeft, zoals zaterdag. Neem zijn redding in de 18de minuut. PSV-aanvaller Lozano wil hoog voorgeven, maar raakte de bal niet helemaal vol. Het leer zet koers richting korte hoek. Unnerstall, ondanks de vrieskou in korte mouwen, draait zich razendsnel om en duikt naar de bal als een dolfijn naar een haring. Met zijn grote handen brengt hij de bal naar de grond.

En dan wordt het echt spectaculair. Terwijl zijn lichaam verder zweeft, blijven zijn handschoenen boven op de bal rusten. Het is bijna acrobatiek, deze redding. Lozano moet lachen van verbazing. Even later volgt een soortgelijke duikvlucht op een volmaakte kopbal van PSV-spits De Jong.

Zo blijft VVV lang in de wedstrijd, ook door de goede organisatie. Pas als PSV na een klein uur met een man meer komt te staan en aanvoerder Van Ginkel nogal gelukkig een hoekschop binnen frommelt, loopt de koploper weg naar 3-0.

Bijna acrobatiek, de redding van Unnerstall
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Valckx pikte Unnerstall op in Duitsland, waar hij veel scout. Vaak tegen beter weten in, want zelfs in de Tweede Bundesliga wordt beter betaald dan in de eredivisie. En dan is VVV nog de eredivisionist met het kleinste budget.

Bij Fortuna Düsseldorf, uitkomend in de Tweede Bundesliga, was Unnerstall al drie jaar tweede doelman. Valckx: 'Da's niet gek. Duitsland is echt een keepersland, daar heb je zo veel topatleten onder de lat.'

Unnerstall begon zijn carrière op zijn 21ste spectaculair bij Schalke, met imponerende Champions League-optredens tegen Arsenal. Uiteindelijk moest hij plaatsmaken voor de ervarener nummer 1 Hildebrandt. In Düsseldorf had hij de pech dat de voortreffelijke ex-Bayern-keeper Rensing nauwelijks fouten maakte.

Valckx: 'Hij moest flink inleveren om naar ons te komen, maar zag er een uitdaging in. Gelukkig maar. Unni is sociaal, helpt iedereen met van alles, maar is ook kritisch naar de groep. Hij wil midden in de groep staan, vandaar ook die taallessen, die niet verplicht zijn.'

Unnerstall tekende slechts voor één seizoen. 'Ik snap niet waarom grotere clubs in Nederland nog niet hebben toegeslagen. Deze man is net zo goed en gedreven als Van der Sar', zegt VVV-routinier Romeo Castelen, die speelde in de Nederlandse en Duitse top en voor het Nederlands elftal.

Valckx: 'Men is in Nederland doorgeslagen in de focus op meevoetballen. Had ik in mijn tijd als PSV-speler een puntenpakker als Unnerstall achter me gehad, dan had ik wel meer prijzen gewonnen. Ik denk dat ze dit soort reddingen niet meer gezien hebben in het Philips Stadion sinds Gomes.'

Bijna acrobatiek, de redding van Unnerstall
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Zwaar gestraft

VVV heeft verder geen hoogvliegers, op veel spelers valt in motorisch opzicht zelfs heel wat aan te merken. Maar het strijdplan zit immer goed in elkaar en wordt trouw nageleefd. Het Venlose verzet breekt pas als aanvaller Seuntjens na krap een uur spelen een tweede gele kaart krijgt. Dat is zwaar gestraft van de eerder extreem coulante arbiter Gözübüyük. Marco van Ginkel scoort daarna tweemaal, Hirving Lozano één keer.

Toch wordt Van Ginkel noch Lozano uitgeroepen tot man van de wedstrijd door het thuispubliek. Die eer is weggelegd voor een speler die onder contract staat bij VVV, de Duitse aanvaller Lennart Thy. Thy herstelt zaterdag thuis van zijn stamceldonatie aan een leukemiepatiënt in Duitsland. Dat gebeurt via een behoorlijk ingrijpende therapie.

Kippenvel veroorzaakt daarom de staande ovatie in de 11de minuut - Thy speelt met rugnummer 11. Dinsdag zal Thy eenmalig zijn verhaal doen aan de pers.

Valckx: 'Hij hoeft niet zo nodig in de belangstelling te staan. Lennart is net als Lars: hij doet niets liever dan trainen.'


Laat op gang

PSV komt laat op gang

PSV heeft zich tegen VVV moeizaam hersteld van de verrassende 5-0-afstraffing tegen Willem II van vorige week. Pas nadat VVV'er Ralf Seuntjens na een uur spelen met een tweede gele kaart van het veld was gestuurd, kwamen de Eindhovenaren tot scoren: Marco van Ginkel tweemaal, Hirving Lozano één keer. 'Wakker worden', scandeerden teleurgestelde supporters van PSV al na een halfuurtje. De fans hadden verwacht dat de koploper snel duidelijk zou maken dat het lamlendige spel van vorige week bij Willem II een incident was geweest. Niets was echter minder waar, al dacht PSV-coach Cocu daar anders over. Hij meende achteraf dat PSV ook zonder de rode kaart voor Seuntjes had gewonnen. 'We waren de bovenliggende partij en speelden beter. VVV heeft zich lang kunnen weren. Zij verdedigen altijd goed en compact en hebben gevaarlijke spelers in de counter. Ik vond het bij ons in de eerste helft veel te statisch, met veel te weinig diepgang. Maar in de tweede helft was er meer drang, overtuiging en tempo.'