Luister naar

ND-lezers: Wat voor ervaring hebt u met lokale partijen?

Nieuws
-
zaterdag 24 maart 2018 om 03:00

Gustaaf Modderman, ambulanceverpleegkundige

Gemeentebelangen is hier in Veendam de grootste. De partij heeft de zorg voor het openbaar groen heel hoog zitten, maar ik zie alleen maar kale grasvelden. Alle bodembedekkers en veel bomen zijn weggehaald in de afgelopen vier jaar.

Hendrik Blokhuis, directeur

Prima! Het geeft een mooie mix naast de landelijke partijen, al moet ik zeggen dat beide zich lokaal relevant opstellen.

Jochem Pleijsier, projectmanager

Positief. Ook toen ik in de gemeenteraad zat. Bij (hoog)bouwprojecten met grote invloed (nieuw, duur gemeentehuis, windmolens, flats etc.) luisterden bestuurders niet echt naar gewone burgers. Dat voelen mensen. Gelukkig is die regenteske cultuur minder geworden; niet het minst door druk van lokale partijen.

Klaas Jan Hoff, akkerbouwer

Ik zie de lokale partijen meer als belangenclubjes voor een fietspad of iets dergelijks. Gedegen politieke ambities zie ik bij christelijke partijen, alhoewel daar ook invloed is vanuit de moderne afgoden; de maakbaarheid, milieufanatisme en ‘de geest van Babel’ die je terugziet in talloze politieke en technologische ontwikkelingen.

Siem Verkade, ondernemingsadviseur

De groei van lokale partijen is er dankzij de teleurstelling in oude machtspartijen. Dat is hun brandstof geweest. In de praktijk zie ik tot op heden: veel beloven, grote woorden, maar weinig daden. Kortom: grootse plannen, maar veelal slechte onderbouwing.

Suze de Wolff, vrijwilliger

Geen ervaring mee. Ik hoop dat de partij die ik gekozen heb voor mijn belangen opkomt. Het is afwachten, want ‘veel beloven en weinig geven, doet een gek in vreugde leven’. Dat klinkt grof, maar is wel waar.

Henk Kooistra

Wat lokale partijen goed doen, is dat ze dicht bij de mensen staan. Het nadeel is, dat ‘lokalen’ een verzamelnaam is voor allerlei, vaak persoonlijke, opvattingen. Bovendien is er geen doorstroming naar hogerop van politiek talent en omgekeerd geen voeding van bovenaf.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.

 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.