24 maart 2018 om 03:00
Commentaar
Wim Houtman
Luister naar

Aan tafel

Het is een iconische foto, Dries van Agt en Hans Wiegel in 1977. De PvdA, op de toppen van haar populariteit, stelde zich onmogelijk veeleisend op. De kopstukken van CDA en VVD vonden elkaar onder het gedempte licht in een Haags restaurant. Koffiekopjes, halflege wijnglazen, een obligaat bloemetje, een kaars, meer was niet nodig. Aan tafel hadden ze elkaar gevonden.

Toen vorige zomer duidelijk werd dat D66 en ChristenUnie samen in een kabinet zouden moeten, gingen de onderhandelaars samen eten. Behalve dat dat toch moet, en je ervan kunt genieten, ben je ook een tijd samen. Dat geeft kans om elkaar te leren kennen, af te tasten, sfeer te maken. Wat een goed idee dus van die dominee ergens in Groningen, om een plek te organiseren waar je geloofsgesprekken kunt voeren aan tafel (Nederlands Dagblad 21 maart). Een meer bijbelse setting is bijna niet denkbaar. In de Bijbel wordt veel gegeten. De maaltijd staat voor ontmoeten, verbinden, delen, vieren. De eeuwen door leven christenen op wijn en brood en aan het einde der tijden staan uitgelezen gerechten en rijpe wijnen te wachten.

In onze eetcultuur zijn tijd en aandacht ver te zoeken. Iedereen is druk – je durft het bijna niet te zeggen als dat soms meevalt – en de horloges zijn moeilijk gelijk te zetten. Het eten moet snel klaar, gauw op en weer weg. In de winkelstraten winnen zout, vet, veel en gemakkelijk het van gezond. Wat een contrast met hoe een maaltijd kan zijn – misschien wel: bedoeld is. Eten moet je samen doen aan tafel. Vrolijk gedekt, geen haast, smartphones weg. Niet met een bord op schoot voor de tv, zwijgend, ieder voor zich. De maaltijd verdient prioriteit in de agenda. Net zoals gezonder eten de overheid meer een zorg mag zijn. Hef accijns op de vette hap, stel wettelijke normen voor zout – doe iets om de perverse prikkel te doorbreken dat ongezond altijd het goedkoopste is. Wat een zegen is het al dat kookboeken en (tv-)koks steeds meer tips aanbieden voor alledaags, gezond en makkelijk eten.

Niet dat succes gegarandeerd is aan de maaltijd. Van Agt had nog zo vaak met PvdA-leider Joop den Uyl kunnen gaan eten, dát kabinet was er niet gekomen. Net zo min als elke familieruzie met een tv-camera oplosbaar is of elk huwelijk te redden met een marriage course. Ook een geloofsgesprek aan tafel brengt je misschien niet dichter bij elkaar. Het kan wel openheid geven. Aarde toebereiden, om later nog eens te laten merken hoe hoog het je zit. Aan wie Hem volgen wil, deelt Hij zichzelf als voedsel uit. Het blijft ‘zonde’ als mensen met minder genoegen lijken te nemen. Maar voor geloof is geen succesrecept. Het is de Heer zelf die met wijd open armen de plaatsen aan tafel wijst.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Buitenlandse werknemers verdienen een beter bestaan; dat vraagt om een keurmerk voor eerlijke bazen

Aan de formatietafel is asielmigratie het hoofdthema, maar in het land zorgt arbeidsmigratie voor misere: uitbuiting, onderbetaling, beroerde huisvesting. Door bazen uit de achterbannen van partijen als BBB en VVD.

nd

De suggestie dat het met Europa allemaal wel wat minder kan, is een miskenning van wat Europa is

Ook veel hoogopgeleide christelijke jongeren wéten niet eens dat er Europese verkiezingen aanstaande zijn. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, ís Europa helemaal niet ver weg - laat staan Brussel.

Commentaar

Iedereen wil een goed ov, toch? Zet het dan eindelijk eens hoger op de agenda!

Het ov hapert aan alle kanten. Terwijl iedereen vindt dat de trein een goed alternatief voor de auto moet zijn. Hoogste tijd dat er daarom gebeurt om het ov naar een hoger plan te krijgen.

Commentaar

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Nederland kent nauwelijks rituelen voor de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei twee minuten stilte: die creëren we samen en je vult ze persoonlijk in. Maar ook voor 5 mei zijn krachtige symbolen beschikbaar.

commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?

ND

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël, wat het in een lastige positie dreigt te brengen

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël en premier Netanyahu weet dat. Vooral het belemmeren van humanitaire hulp en de hongersituatie daardoor in Gaza kan Israël zwaar opbreken. Er is nog een keuze: meer hulp toelaten.

d

Wie zijn telefoon weleens kwijt is, weet hoe geketend hij eraan is. Hoe krijg je die boeien af?

Nu de smartphone zo lang bestaat dat die een generatie jongeren heeft vergezeld tijdens hun hele jeugd, wordt het steeds duidelijker: die vervormt je brein. Is een verbod op sociale media tot 16 jaar een goed idee?

beeld nd

Met het 'instituut van Oranje' moeten koning en onderdaan voorzichtig omgaan, juist nu

Het perfecte koningschap bestaat niet, de perfecte staatsvorm evenmin. Maar dat er één familie is waarmee een natie zich verbonden weet, is uitermate belangrijk. Het vraagt om voorzichtigheid van koning en onderdaan.