zaterdag 19 januari 2019 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Dirk Daelmans: “Ik vind nog altijd dat de fusieclub beter voor een totaal nieuwe trainer had gekozen.” JEFFREY GAENS

EERSTE ZONDAG 14.30U: E. MECHELEN A/D MAAS - ZONHOVEN VV

Dirk Daelmans wil - ondanks weinig belang - niet op dalersplaats eindigen met Zonhoven VV

“Ik wil een mooi afscheid”

Zonhoven VV (1prov.) zit in een slechte flow. De ploeg, die na acht speeldagen de tweede plaats bereikte, heeft sindsdien nog amper vier puntjes op dertig behaald en lijkt op weg naar de degradatiezone. Vraag is of de neerwaartse spiraal met de aangekondigde fusie te maken heeft, want uiteindelijk: wat maakt het nog uit waar ZVV eindigt? Dirk Daelmans - ook hij zal vertrekken - wil van een degradatieplaats niet horen. “Dat zou ik een persoonlijke nederlaag vinden”, zegt de coach van ZVV.

Daelmans (50) is elf jaar trainer en steeds heeft hij bij z’n clubs met een langere termijnvisie gewerkt. Want bij Beek verbleef hij vier jaar, bij Meeuwen drie en bij Peer ook vier. Met diezelfde intentie vatte de Neeroeterenaar ook dit seizoen z’n opdracht bij Zonhoven VV aan, maar de fusie van de Zonhovense clubs heeft daar anders over beslist. United koos om met Melo-coach Achten verder te gaan en het feit dat hij gepasseerd werd, leidde bij Daelmans toch wel tot een ferme ontgoocheling.

“Natuurlijk was ik erg teleurgesteld”, geeft Dirk volmondig toe. “De fusieclub zou een ferme uitdaging geweest zijn, want je krijgt de kans om met een groep te werken die meedoet voor de prijzen. Pas op, ik gun Ronny z’n aanstelling. Ik heb hem trouwens proficiat gewenst. Toch vind ik nog altijd dat men beter voor een totaal nieuwe trainer had gekozen. Maar goed. Ik ben iemand die snel de knop omdraait en de ontgoocheling heeft bij mij al lang plaats gemaakt voor realiteit. Ikzelf moet dus op zoek naar een nieuwe club, waar ik iets moois kan neerzetten. Het liefst blijf ik in eerste provinciale, want ook al is het niveau er wat op achteruit gegaan in vergelijking met de periode van Bilzen-Waltwilder, Heur-Tongeren en Termien, het blijft een fijne reeks. Momenteel zijn er vage contacten, maar meer niet.”

Missen slagkracht

Intussen gaat Daelmans proberen met ZVV op een eervolle plaats de competitie af te sluiten. En dus moet de neerwaartse spiraal worden afgestopt.

“In het begin was iedereen euforisch over de manier waarop we voetbalden. Maar in die periode zat het ons ook vaak mee. Vervangingen gebeurden zonder waardeverlies. Maar als je het moeilijk krijgt, heb je een aandrijver nodig. Iemand zoals Oben. Die missen we natuurlijk. We missen ook slagkracht naar voor toe. En onbewust speelt de fusie in de kopjes mee. Er zijn vertrekkers, er zijn blijvers. Ik heb onlangs nog met de groep samen gezeten. Ik heb gezegd dat ze zich in de kijker moeten blijven spelen. Het enige wat ik kan vragen, is dat ze zich blijven inzetten op training, discipline opbrengen en niet hun eigen ding gaan doen. We hebben iedereen nodig die elke week de kop voor de bal legt. Wie dat niet kan opbrengen, heeft bij mij geen plaats.” 

Daelmans moet zondag in Mechelen a/d Maas aan de slag. Een ploeg die vecht voor het behoud. “En daarna volgen Achel en Jeuk, ook allemaal ploegen die onder ons staan. Maar was dat met Hoepertingen en Vlijtingen ook niet het geval? Het werden wel twee nederlagen. Nu, in Vlijtingen hebben we na de rust goed gespeeld, maar het zat echt niet mee. Derde amateur zal een belangrijke rol spelen. Als twee Limburgers dalen, zijn we met onze 23 punten niet veilig. Toch moeten we in staat zijn uit de degradatiezone weg te blijven. Als we als groep blijven denken, gaat ons dit lukken. Gaat het individu primeren, dan niet. Ik kan me niet inbeelden dat men niet zou willen. Bovendien is er toch ook nog de wedstrijdpremie. Ik wil graag een mooi afscheid van ZVV.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws