Slimme luier slaat zelf alarm als rusthuisbewoner ververst moet worden

Het Aalsterse bedrijf P²solutions werkt aan een slimme incontinentiepamper die rusthuispersoneel verwittigt wanneer die ververst moet worden. “Zo worden bewoners ’s nachts niet om de haverklap gewekt om de luier te controleren en wordt ook de werkdruk bij het personeel verlaagd.”

Chris Snick

Verschillende bedrijven werken momenteel aan de technologie. Zo brengt het Deense Abena volgend jaar hun versie uit en is er een ook een Australisch bedrijf mee in de weer. “Wij hopen de onze over anderhalf jaar op de markt te brengen”, zegt Bjorn Van Keymeulen, oprichter van P²solutions. “Het idee erachter is sowieso vergelijkbaar. In de pamper zit een kleine wegwerpsensor die amper een paar cent kost en meet hoe vochtig een pamper is. Op de pamper plaats je vervolgens een herbruikbaar toestelletje dat de informatie van de sensor doorstuurt naar bijvoorbeeld de smartphone van het personeel. Daar zie je dan of een pamper al ververst moet worden.”

Negen controles

Volgens Van Keymeulen is de vraag naar dergelijke technologie groot binnen rusthuizen. “De verhalen over te hoge werkdruk binnen die sector zijn intussen bekend”, zegt hij. “Nu controleert rusthuispersoneel gemiddeld acht à negen keer per dag de pamper van patiënten die last hebben van incontinentie. Terwijl die gemiddeld maar drie keer ververst moet worden. Zes keer te veel dus. Met deze technologie controleert de sensor en heeft het personeel tijd om andere taken uit te voeren. Daarnaast verhoogt het de levenskwaliteit van de bewoners. Nu worden die elke nacht verschillende keren onnodig gewekt om te controleren, hiermee is dat voorbij.”

Niet voor baby’s

De technologie wordt momenteel enkel ingezet voor incontinentieluiers en niet bij die voor baby’s. “Omdat de nood daar veel kleiner is”, zegt Van Keymeulen. “Baby’s worden constant omringd door zorg. Voor een moeder is het geen probleem om dagelijks verschillende keren te zien of het kindje al plaste. Van werkdruk is daar geen sprake.”