© Walter Saenen - WAS

Papa Willy grootste supporter van Bonni in The Voice: “Wie ben ik om te zeggen wat hij mag en niet?”

Haalt Kapellenaar Bonni Van Ounsen (20) vrijdag de finale van The Voice? Aan de steun van zijn vader Willy (53) zal het alleszins niet gelegen hebben: “Op studievlak neemt Bonni nu een risico, maar een kans als The Voice krijgt hij nooit meer”, zegt Bonni’s grootste supporter.

Tom Vets

Acht halvefinalisten, en maar vier plekjes in de finale. In team Koen vecht student marketing Bonni vanavond met Amber uit wie het finaleticket grijpt. Met Strip That Down van Liam Payne hoopt hij de meeste stemmen te krijgen. En samen met Amber zingt hij het duet I Know What You Did Last Summer van Shawn Mendes. Uw krant trof het talent en z’n vader Willy, die hem door dik en dun steunt, tijdens de repetities.

© Walter Saenen - WAS

De apotheose nadert. Gaat het een beetje met de zenuwen?

Bonni: Ik deed zonder veel verwachtingen mee aan de blinds. Maar nu wil ik natuurlijk naar die finale. Dat geeft onvermijdelijk stress. Bijna de ganse week gaat op aan repetities, alle agenda’s worden op The Voice afgestemd. Maar thuis valt het wel mee met de spanning, omdat ik op kot zit.

Willy: Bonni studeert voor zijn bachelor marketing, maar dat ligt al weken stil. Nochtans is school erg belangrijk.

Bonni: Ik heb mijn examens niet afgelegd omdat ik repetities had. Die moet ik dus nog inhalen. Af en toe haal ik nog een les, maar de meeste mis ik...

Dit wordt dus een verloren jaar op studievlak?

Willy: Bonni neemt een risico, maar een kans als The Voice krijg je nooit meer. Hij droomt er al jaren van om het te maken in de muziek. Hij is goed op weg, maar hij heeft ook nog veel te leren. Het is ook niet zo dat zijn carrière gelanceerd is moest hij winnen. The Voice is slechts een vertrekpunt. Wie ben ik om te zeggen wat hij mag en niet? Hij moet doen in het leven wat hij graag doet.

Maar als het echt zover komt dat hij doorbreekt, wil ik wel een goede ondersteuning. Mensen met goede intenties, een goed management. Want zeker voor een leek is dat niet makkelijk.

Bonni: Er zijn al managers die met mij in zee willen, maar we wachten nog met knopen doorhakken. Papa zegt dat hij geen overhaaste beslissingen wil nemen. Maar als het goed loopt in de muziek, wil ik mijn studies een tijdje parkeren.

Willy: We zijn met de school bezig een regeling uit te werken waardoor hij bepaalde vakken kan uitstellen, maar dat lukt niet voor de hele zwik. Maar ik wil toch echt dat hij een diploma heeft. Om in België met muziek je kost te verdienen moet je al echt goed zijn.

Op het podium staan, went dat?

Bonni: Op het moment van de waarheid heb ik geen stress. Als ik kan doen wat ik graag doe – gewoon zingen met de gitaar in m’n handen – dan kan ik echt genieten. In het begin kon ik heel emotioneel zijn na een optreden. Ik had echt bevestiging nodig van het publiek. Nu heb ik geen schrik meer als er 600 mensen in de zaal zitten. Pas met een uptemposong trek je me uit de comfortzone.

Willy: Het is goed dat Bonni muzikaal wordt uitgedaagd in The Voice, maar van een Arno Hintjens kan je geen Bruno Mars maken. Bonni is een singer-songwriter die liefst ballades à la Ed Sheeran brengt.

© the Voice Van Vlaanderen

Hoe is het als vader om je zoon zo bezig te zien?

Willy: Die lovende reacties van het publiek, daar schiet je gemoed snel van vol. Mensen verwachten niet van de boy next door dat hij zo’n talent heeft.

Bonni’s muzikale talent is destijds op de lagere school ontdekt door de muzieklerares. Die vond dat hij zanglessen moest nemen. Ze had gelijk. Bonni had er ook 100 procent interesse in. En als dat het geval is, is hij ook echt goed in dingen. Dan focust hij er zich volledig op, waardoor de rest er soms wat bij inschiet.

Bonni: Mocht het met zingen niks worden, zou dat de grootste teleurstelling uit m’n leven zijn. Ik hoef niet per se te winnen. Misschien eindig je zelfs beter tweede of derde. Maar ik denk dat je vooral zélf uitmaakt hoe ver je het schopt in de muziek. Vorige winnaars gaven voorrang aan hun job of hun studies. Ik wil dag en nacht werken om zanger te worden. Als ik hiermee de kost kan verdienen, is mijn missie geslaagd.

Willy: Eén voordeel heeft hij al: hij kan gitaar spelen. Terwijl anderen een muziekbandje laten meelopen, doet Bonni met z’n gitaar de zaal ontploffen.

Waarom koos je voor Koen Wauters als coach?

Bonni: Ik vond hem altijd al sympathiek. En met Clouseau heeft hij 118 keer in het Sportpaleis gestaan. Dat kunnen de andere coaches niet zeggen (lacht). Een van m’n life goals is trouwens om ooit op te treden in het Sportpaleis. Wie weet, ooit...

Ik heb al veel van Koen geleerd. Bij de blinds bibberde de versterker haast uit m’n handen, nu ben ik zelfs niet meer bang van de camera.

Willy: Dankzij de ervaring pak je het steeds professioneler aan. Ik herinner me hoe Bonni de avond voor de opname van de blind audition plots ontdekte dat hij een gitaar nodig had die versterkt kon worden. Tot diep in de nacht hebben we op tweedehandssites liggen zoeken. Ach, dat zijn momenten die je moet koesteren.

INFO

The Voice, om 20.40u op VTM