Dow op Wall Street sluit voor het eerst boven de 40.000 punten

Foto: ANP

De Dow-Jonesindex op Wall Street is vrijdag voor het eerst ooit boven de 40.000 punten gesloten. De graadmeter brak donderdag al voor het eerst in de geschiedenis door de 40.000 punten, maar sloot die dag nog onder dat niveau. Vrijdag ging de index vervolgens licht omhoog, waardoor aan het eind van de sessie een score van 40.003,59 punten op de borden stond.

De Dow Jones Industrial Average stamt uit 1896 en houdt het koersverloop van dertig toonaangevende fondsen op Wall Street bij. De laatste jaren heeft de graadmeter een flinke opmars doorgemaakt. Het was in 2020 dat de Dow voor het eerst door de 30.000 punten ging.

De algehele stemming op Wall Street bleef vrijwel wel terughoudend. Eerder deze week bereikten de New Yorkse graadmeters al nieuwe recordstanden door de toenemende hoop op een renteverlaging door de Federal Reserve. Die hoop nam toe door een meevallend Amerikaans inflatiecijfer, dat woensdag werd bekendgemaakt. Verscheidene Fed-bestuurders hebben echter sindsdien de hoop op een spoedige renteverlaging getemperd.

Voor de Dow kwam de dagwinst vrijdag uit op 0,3 procent. De brede S&P 500-index won 0,1 procent tot 5303,27 punten. Techbeurs Nasdaq ging echter 0,1 procent omlaag en eindigde op 16.685,97 punten.

Reddit behoorde tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden verheugd op de aankondiging dat OpenAI toegang krijgt tot gegevens van het berichtenplatform om zijn populaire chatbot ChatGPT te trainen. Reddit gaat op zijn beurt gebruikmaken van de technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie van OpenAI. Het aandeel Reddit, dat eerder dit jaar naar de beurs ging, werd 10 procent meer waard.

Verder won Boeing ruim 1 procent. De aandeelhouders van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer hebben ingestemd met een beloningspakket van circa 33 miljoen dollar voor vertrekkend topman David Calhoun. Dat betekent dat de aandeelhouders het Boeing niet lastiger maken dan het al is voor het bedrijf. Boeing ligt al enige tijd onder vuur door een reeks veiligheidsproblemen, die bij regelgevers, consumenten en investeerders zorgen oproepen.

Microsoft sloot juist lager. De Europese Commissie dreigde Microsoft te beboeten als het techconcern niet snel bepaalde documenten overhandigt voor een onderzoek naar de AI-gerelateerde risico’s van zoekmachine Bing. Microsoft heeft volgens Brussel nog niet voldoende gereageerd op een eerder verzoek om extra informatie.