De Standaard verhuist naar Brussel

De Standaard verhuist naar een art-decogebouw uit de jaren 1930, helemaal gerenoveerd in 2012. © Kristof Vadino

Voor De Standaard is dit gebouw aan de Gossetlaan in Groot-Bijgaarden bijna geschiedenis. De krant zal er veertig jaar lang gehuisd hebben. © Marc Herremans

thumbnail: De Standaard verhuist naar een art-decogebouw uit de jaren 1930, helemaal gerenoveerd in 2012.
thumbnail: Voor De Standaard is dit gebouw aan de Gossetlaan in Groot-Bijgaarden bijna geschiedenis. De krant zal er veertig jaar lang gehuisd hebben.

Na veertig jaar in Groot-Bijgaarden keert deze krant volgend najaar terug naar het centrum van Brussel. ‘De Standaard is dat aan zichzelf verplicht, om journalistieke én ecologische redenen’, zegt Gert Ysebaert, ceo van Mediahuis

Tom Heremans

Volgend jaar is de redactie van De Standaard precies veertig jaar gevestigd aan de Gossetlaan in Groot-Bijgaarden. Dat is lang genoeg. In het najaar van 2020 verhuist deze krant naar het centrum van Brussel, meer bepaald naar de zesde en bovenste verdieping van ‘Central Gate’, het vroegere Shell-gebouw, vlak naast het Centraal Station. Het gaat om een art-decogebouw uit de jaren 1930, helemaal gerenoveerd in 2012.

Dat De Standaard eind dit decennium zou verhuizen, stond al langer vast. De vraag was alleen nog: waarheen? Het huidige gebouw aan de Gossetlaan, dat door Mediahuis wordt gehuurd, kon niet langer dienen, het wordt over enkele jaren gestript en verbouwd. De Standaard wordt al enige tijd niet meer gedrukt in Groot-Bijgaarden, maar in Beringen, samen met een aantal andere Vlaamse kranten van Mediahuis (Gazet van Antwerpen en Het Belang Van Limburg).

Engagement

De hoofdzetel van Mediahuis is gelegen op de Antwerpse Linkeroever. Daar zijn ook de redacties van Het Nieuwsblad en Gazet Van Antwerpen gehuisvest. Een verhuizing van De Standaard naar Antwerpen leek een logische keuze toen zusterkrant Het Nieuwsblad in 2014 Groot-Bijgaarden inruilde voor Linkeroever in Antwerpen. Maar dat ging niet door, de argumentatie was dat een krant die de nationale en Europese politieke en economische kwesties volgt, dicht bij die beslissingscentra hoort te huizen.

‘De redactie van De Standaard heeft vorig jaar zelf het initiatief genomen tot een interne bevraging’, zegt Gert Ysebaert, ceo van Mediahuis. ‘Die ging niet over de persoonlijke voorkeuren of praktische bekommernissen van elke journalist, maar over de vraag: welke locatie is het best voor de krant? Uit die bevraging bleek een duidelijke voorkeur voor het centrum van Brussel, dicht bij een van de grote treinstations. Een krant die zich profileert op ecologische thema’s, onder meer met het bekroonde onderzoeksproject Curieuzeneuzen, is het aan zichzelf verplicht te opereren vanaf een locatie die makkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer. Daarom ook werd de derde mogelijkheid, verhuizen naar een nieuwbouw op hetzelfde industrieterrein in Groot-Bijgaarden, al snel van tafel geveegd.’

De redactie nam ook het initiatief om met een afvaardiging de Brusselse vastgoedmarkt te verkennen, en zelfs een financiële haalbaarheidsstudie te maken. ‘Dat engagement heeft zeker meegespeeld in de beslissing’, zegt Ysebaert.

Dat engagement zal zich ook moeten doorzetten in een ander mobiliteitsbeleid bij Mediahuis. Op dit moment beschikt een aanzienlijk deel van de redactie immers over een salariswagen. ‘Die concrete zaken worden op termijn bekeken’, zegt Ysebaert daarover. ‘Er wordt gedacht aan alternatieve mobiliteitsvergoedingen voor wie met het openbaar vervoer komt, en poolwagens voor reportagewerk. Er is wel degelijk parkeergelegenheid onder het gebouw, maar niet voor de auto’s van alle redactieleden.’ (lacht)

Terugkeer

Na veertig jaar keert De Standaard dus terug naar Brussel: van bij de oprichting in 1918 huisde de redactie aan de Jacqmainlaan. Na het faillissement van 1976 en de doorstart door een investeringsgroep geleid door de familie Leysen verhuisden de krant en de drukkerij naar Groot-Bijgaarden.

Volgend najaar zullen weer twee Vlaamse kranten in Brussel huizen: De Tijd in Tour & Taxis, en De Standaard in het voormalige Shell-gebouw, tussen het Centraal Station en Bozar, op de hoek van de Ravensteinstraat en Kantersteen.

De meeste andere Vlaamse kranten zijn tegen dan in Antwerpen gevestigd. Voor Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen is dat nu al het geval, De Morgen en Het Laatste Nieuws verhuizen dit najaar vanuit Asse naar een nieuw pand aan het Kievitplein, achter het Antwerpse Centraal Station.