© IMAGEGLOBE

Federale politie waarschuwt jongeren: “Stel je bankrekening niet ter beschikking van criminelen”

De federale politie waarschuwt dinsdag voor criminelen die jongeren contacteren om hun bankrekening ter beschikking te stellen. De jongeren blijken vaak op het aanbod in te gaan, maar krijgen niet het beloofde geld. Meer nog: ze riskeren een straf en kunnen problemen krijgen met de banksector.

De federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen startte eind 2017 op vraag van het parket een onderzoek naar een bende die zich bezighoudt met phishing. De bende stuurt nietsvermoedende slachtoffers een mail waarbij ze zich uitgeeft voor een bank en hen vraagt om via een link hun bankrekeningnummer en geheime codes door te geven, onder het mom van de nieuwe privacywetgeving, een beter bescherming tegen fraude...

Als het slachtoffer de gegevens doorgeeft, wordt er geld van de rekening gehaald en overgeschreven naar een andere rekening.

De politie kwam er na onderzoek op uit dat de rekeningen waarop het geld gestort wordt, toebehoren aan jongeren die hiertoe aangezocht worden door ronselaars. Wie zijn rekening daarvoor ter beschikking stelt, wordt in vaktermen vaak omschreven als ‘money-mules’ of geldezels.

De ronselaars werken vaak via Snapchat of Instagram om jongeren te bereiken en gebruiken excuses als “eigen bankkaart verloren” en “dringend een rekening nodig om loon op te laten komen”, of bieden hen de kans om veel geld te verdienen. Ondanks de loze beloftes gaat een hele groep jonge ‘money-mules’ in op de vraag. De politie kwam erachter dat het gaat om meerdere jongeren in Vlaanderen, onder andere uit de regio Gent.

“Zonder het soms echt goed te beseffen, maken deze jongeren deel uit van een goed georganiseerde bende die internationaal feiten van oplichting pleegt met talrijke slachtoffers”, zegt de politie.

Uit onderzoek van de federale gerechtelijke politie blijkt dat ook de ronselaars uit het Gentse afkomstig zijn en het vaak gaat om jongeren die al eerder in aanraking kwamen met het gerecht. Zij werken op hun beurt voor een organisatie die linken heeft met Nederland.

De politie heeft voor het onderzoek al huiszoekingen uitgevoerd in België en Nederland en verdachten opgepakt. Het onderzoek is echter nog volop lopende, waardoor de politie geen verdere details kan geven.

Maar ze waarschuwt wel dat de jongeren juridische vervolging riskeren als verdachte, en opname in politiedatabanken. Daarnaast bestaat het gevaar dat ze problemen krijgen bij hun bank, zoals verwerping van hun rekening.

“Money-mules zijn als het ware de eersten die in beeld komen bij een onderzoek naar verdachten. Bovendien is er niemand gekend die uiteindelijk het beloofde geld gekregen heeft, integendeel. Ook dreigementen zijn schering en inslag. De meesten beseffen echt niet waarin zij zich begeven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer