zaterdag 23 maart 2019 - Rode Duivels
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Photo News

Cyprus - België

THIBAUT COURTOIS moet sterk in schoenen staan na Real-malaise en kemel bij Rode Duivels

Boom van 1m99 vangt veel wind

Thibaut Courtois is geen kereltje meer. Dus kan hij ook wel om met de kritiek die hij kreeg na zijn kemel tegen Rusland. KRC Genk-keeperstrainer Guy Martens neemt het op voor zijn ex-poulain. “Thibaut heeft ons al zoveel diensten bewezen, daar verandert die ene fout niets aan”, aldus Martens. Zondagavond kan Courtois zich al herpakken tegen Cyprus, al zal de Bilzenaar in Nicosia niet de drukste avond van zijn carrière beleven.

Kristof LIBERLOO

Een meisje dat in de bioscoop strompelend valt en zo een emmer popcorn de lucht in zwiert. Een paard dat per ongeluk op een springbalk terechtkomt en weinig sierlijk onderuit gaat. Of gewoon een foto met een boomstronk in doel, in plaats van een keeper. Thibaut Courtois kreeg het erg hard te verduren op sociale media. Hoge bomen van 1m99 vangen veel wind. Zeker als die boom verkozen is tot beste keeper van de wereld en het shirt van Real Madrid draagt.

“Als een keeper een fout maakt, wordt die meteen afgestraft, bij een middenvelder is dat niet zo”, aldus Guy Martens, de Genkse keeperstrainer die ook Courtois onder zijn hoede had. “Dat is het lot van een keeper, zelf moet hij vaak misstappen van andere spelers rechtzetten, maar voor hem is er geen vangnet. Elke keeper heeft al eens in deze situatie gezeten. Het wordt nu uitvergroot omdat Thibaut in Real Madrid speelt en er vorig weekend gepasseerd werd. Maar ook daar valt hem niks te verwijten, hij stond vaak in een schiettent.”

People manager

Zelf blijft Courtois alvast rustig onder de heisa en het leedvermaak. “Always learning from a mistake, happy with the 3 points. Cyprus up next! (altijd bijleren van een fout, blij met de drie punten. Volgende match tegen Cyprus!)”, stuurde hij donderdag laat nog de wereld in. Natuurlijk heeft de Limburger die nacht niet opperbest geslapen, dat doen voetballers sowieso niet door de adrenaline van een wedstrijd. Maar de gaffel tegen Rusland zal hem niet uit zijn evenwicht brengen. Courtois’ mentale weerbaarheid is altijd een van zijn sterke punten geweest. Toen hij als zestienjarig doelmannetje in KRC Genk-AA Gent debuteerde, toonde hij die koelbloedigheid al. Met puistjes op de kin bleef hij in 2009 kranig overeind. “Thibaut blijft steeds rustig en bij de les, zowel als hij goed speelt, als wanneer het een keer minder gaat, net dat is zijn sterkte”, vertelde Martinez ons eerder al een keer.

Thibaut zet zich hier makkelijk over heen, dat zit in zijn genen Guy MARTENS Keeperstrainer KRC Genk

Volgens mental coach Stijn Quanten kan het een voordeel zijn dat een ervaren coach als Martinez zich nu over Courtois kan bekommeren. “Martinez ziet er een uitstekende people manager uit, hij zal heel goed weten hoe hij Thibaut in deze situatie benadert”, aldus Quanten. “Courtois zit al jaren bij de Rode Duivels, die entourage kent hem door en door.”

Ook Guy Martens is overtuigd dat de misstap tegen Rusland niet in het hoofd van Courtois zal spelen. “Thibaut zet zich hier makkelijk over heen, dat zit in zijn genen”, weet Martens. “Hij laat zich niet snel omlaag trekken. Dat is trouwens iets waar we bij Genk nu nog fel op hameren. Als keeper moet je na een fout rustig blijven en zeker niet kwaad op de doelpaal trappen of de bal weg keilen. Bij een uitstekende redding mag je dan wel weer je vreugde tonen, zoals Thibaut ook deed op het WK. Vergelijk het met een spits. Als die mist, moet hij niet door de grond zakken, als hij scoort, moet hij wel juichen.”

Karakter

Elke speler reageert anders op een fout die hij maakt. De ene wil er niets over horen en gaat verder tot de orde van de dag, een andere heeft het nodig om er gedetailleerd op terug te komen. “Dat is erg persoonsgebonden en hangt af van de vorming en het karakter van een speler”, aldus Quanten. “Er bestaat dus niet iets als één gouden, wijze raad. Bij Genk kende Martens Thibaut erg goed, hij wist perfect welke snaar hij moest raken. Intussen is Courtois zelf ook ervaren genoeg om met deze situatie om te gaan, het is niet zo dat hij pas komt kijken.”

Dankzij de uitschuiver van Thibaut Courtois kon Cheryshev donderdag de gelijkmaker binnen leggen. BELGA

Courtois laat niemand onberoerd. Een soort Ronaldo met keepershandschoenen. Love or hate him. Dat type voetballer is hij. Daar heeft de Bilzenaar zelf aan meegewerkt. Courtois heeft het hart op de tong, schrok in het verleden niet terug om scherpe kritiek te uiten. Dan weet je dat je jezelf kwetsbaar opstelt. Maar die houding verdient net applaus, niet? Liever een uitgesproken mening dan voorgekauwde kost. Dat je bij een misstap dan ook zelf een en ander moet incasseren – zoals op Twitter en andere Instagrams - moet Courtois accepteren. Net als bij Ronaldo kan je om één feit niet heen: zowel de spits als de keeper zijn wereldtop. Courtois’ prijzenkast puilt uit, daar verandert een flinke tuimelperte niets aan. “Het zou niet eerlijk zijn om hem nu met de grond gelijk te maken”, vindt Martens. “Thibaut heeft ons in het verleden al zoveel diensten bewezen, daar verandert die ene fout niets aan.”

Zijn ploegmaats denken er net hetzelfde over. Tijdens de rust donderdag zijn meerdere Rode Duivels naar Courtois gestapt om hem een hart onder de riem te steken. Toen we aan Jan Vertonghen vroegen of hij zijn ploegmaat niet had moeten troosten, antwoordde hij schaterlachend. “Thibaut troosten? Hélemaal niet nodig, mentaal is hij top.” Eden Hazard deed het zoals gewoonlijk met een kwinkslag. “Thibaut moet niet proberen te dribbelen zoals ik, want als je zo groot bent, lukt dat niet zo makkelijk.”

Groep I

ZONDAG

15.00 Kazachstan - Rusland

18.00 San Marino - Schotland

20.45 Cyprus - België

1Cyprus11005-03
2Kazachstan11003-03
3België11003-13
4Rusland10101-30
5Schotland10100-30
6San Marino10100-50

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws