Madeleine Aerts wordt 104 jaar in Compostela.© Filip Spoelders

Madeleine Aerts toast op haar 104de verjaardag: “Oud geworden door veel te strijken”

Borsbeek -

Voor Madeleine Aerts uit Borsbeek is 25 april een speciale dag. Het is haar huwelijksverjaardag, haar zoon Norman verjaart maar vooral wordt ze zelf 104 jaar op deze dag. Met een feestje in woonzorgcentrum Compostela doet ze er weer een jaartje bij.

Filip Spoelders

De Borsbeekse Madeleine verblijft sinds twaalf jaar in Compostela. “Na het overlijden van ons vader Georges op zijn 93ste waren we er niet meer gerust in om haar alleen thuis te laten wonen. Toen we voor twee weken met vakantie gingen, verbleef ze tijdelijk in Compostela. Toen we terug waren, zei ze meteen dat er wou blijven wonen”, vertelt haar enig kind Norman.

Samen met zijn vrouw Rita, zoon Danny, schoondochter Greet, familie en enkele vrienden houden ze in het woonzorgcentrum een feestje voor Madeleine. Ondertussen heeft ze naast zoon Norman, kleinzoon Danny nog twee achterkleinkinderen en wordt het eerste achterachterkleinkind tegen de zomer verwacht.

Zelf is het voor Madeleine moeilijk om haar hele verhaal te doen, maar Norman kent de levenswandel van zijn moeder. “Mijn overgrootvader is van Heist-op-den-Berg naar Borsbeek komen wonen. Haar jeugdjaren beleefde mijn moeder in Borgerhout maar na haar huwelijk, ook op 25 april, kwam ze met mijn vader in Borsbeek wonen.”

Schoondochter Rita, zoon en schoondochter Danny en Greet en zoon Norman vieren de 104de verjaardag van Madeleine.© Filip Spoelders

Het echtpaar woonde in de Akkerdonckstraat, net achter de hoek van Compostela, en in de Eugeen Verelstlei. Terwijl haar man bijna zijn hele loopbaan een diamantslijperij met meer dan tien medewerkers runde, werkte Madeleine achtereenvolgens op drie plaatsen.

De Zeester op Linkeroever

“Aanvankelijk was ze serveerster bij een tante in restaurant De Zeester aan het strand van Linkeroever. Na haar huwelijk trok ze naar de Waterloostraat om er in de sector van de snit en naad te werken. Als laatste ging ze in de enige wasserij van Borsbeek, Edelweiss, aan de slag”, overloopt Norman de loopbaan van zijn moeder.

Deze laatste job is volgens Madeleine de reden waarom ze haar 104de verjaardag kan vieren: “Ik ben oud geworden door te werken, strijken”, vult ze aan terwijl ze met haar arm een strijkbeweging maakt.

Honderd tijdens corona

In 2020 haalde Madeleine nog het nieuws toen ze tijdens de coronaperiode honderd jaar werd. Ze had zelf corona op haar verjaardag maar dankzij de ladderwagen van de naburige Borsbeekse brandweerpost kon de familie in beperkte kring toch bij het terras op de derde verdieping bij Compostela raken om Madeleine in openlucht te feliciteren.

LEES OOK. Madeleine is getroffen door corona, maar brandweer maakt van haar eeuwfeest toch een hoogtepunt

Norman, die eveneens op 25 april zijn verjaardag viert, herinnert zich vooral de reismicrobe van zijn ouders. “In het begin trokken ze met de wagen en de tent naar verschillende Europese landen zoals Engeland, Duitsland, Frankrijk,... Nadien kochten ze een kleine caravan en reden ze richting Italië. Mijn vader bleef bijna aan zijn tachtigste grote trippen maken met de wagen maar uiteindelijk vond ik dit te gevaarlijk worden. Ze hebben dan een stacaravan gekocht in Rendeux nabij La Roche waar ze nog vele jaren naartoe trokken.”

Met taart en een bezoek van burgemeester Dis Van Berckelaer werd het feest verder gezet. Voor haar gasten had Madeleine nog een zakjes pralines in petto.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Borsbeek