Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Het aantal doden na het instorten van een snelwegbrug in Genua is gestegen tot 38.Beeld AFP

Waarom de brug in Genua niet de enige is die dringend aan renovatie toe was. Waarom Zweedse jongeren auto's in brand steken. En waarom nu ook de roebel omlaag duikt. Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend.

Dit moet u weten

1. Genua-brug was zorgenkindje, net als duizenden andere Italiaanse bruggen

Het aantal doden na het instorten van een snelwegbrug in Genua is gestegen tot 42. Onder slachtoffers zijn ook 3 minderjarigen van 8, 12 en 13 jaar. Zeker 16 anderen raakten gewond. Hulpdiensten blijven zoeken naar slachtoffers.

Al jaren stond de veiligheid van de brug ter discussie, zelfs op het moment van bezwijken werd nog aan de oeververbinding gewerkt. Bovendien zijn nog eens tienduizenden andere Italiaanse bruggen dringend aan renovatie toe, waarschuwt de landelijke onderzoeksraad.

2. Ook de roebel duikt omlaag

De val is minder draconisch, maar net als de Turkse lira verliest de Russische roebel snel aan waarde. In de afgelopen week is de Russische munt gedaald naar het laagste niveau in twee jaar: 1 euro kost plots 76 roebel. Voor de Russische bevolking betekent dat hogere prijzen voor geïmporteerde producten en duurdere, meestal onbetaalbare, vakanties naar het Westen. Waar hebben de Russen dat aan te danken?

3. Krijgen we een nog warmere periode bovenop de globale opwarming?

"Het huidige klimaat heeft een grote kans om de komende vijf jaar een warmere dan normale periode te bereiken bovenop de trend van de globale opwarming." Dat staat in het rapport van Britse en Nederlandse wetenschappers. Ze baseerden zich daarvoor op een nieuw klimaatmodel.

4. "Trump Tower pompt iedere dag illegaal miljoenen liters water uit Chicago River"

De Amerikaanse staat Illinois is een proces gestart tegen de Trump International Hotel and Tower in Chicago. Daar zou men zich niet houden aan de milieuwetgeving. "De Trump-toren blijft iedere dag miljoenen liters water uit de Chicago River halen zonder toelating en zonder rekening te houden met de impact op het ecosysteem van de rivier", zegt procureur-generaal Lisa Madigan. 

5. "Waarom ze auto’s in brand steken? Alleen zo wordt de Zweedse jeugd gezien"

Veel Zweden zijn woedend op de jongeren die auto's in brand steken, maar een deskundige begrijpt waarom ze het doen.  "Het is geen toeval dat de locaties van deze autobranden samenvallen met wat in Zweden kwetsbare wijken worden genoemd", stelt Ilda Lindell, docent aan de faculteit culturele geografie aan de universiteit van Stockholm en onderzoeker van stedelijk oproer. "Jongeren uit deze buurten hebben vaak geen schijn van kans op de arbeidsmarkt, terwijl hun leeftijdsgenoten een paar straten verderop welvarender en succesvoller zijn dan ooit."

Dit is leuk om te weten

Christine Hallquist moet het in november opnemen tegen zittend gouverneur Phil Scott, een Republikein.Beeld REUTERS

6. Primeur: Amerikaanse transgender is kandidaat gouverneur

In de Amerikaanse staat Vermont is Christine Hallquist gekozen tot de Democratische kandidaat voor het gouverneurschap. Ze is de eerste openlijke transgender die door een grote partij in de Verenigde Staten naar voren wordt geschoven om een gooi te doen naar dergelijke topfunctie.

7. Waar komt het woord chauvinist vandaan?

We vieren vandaag Nicolas Chauvin Day, de Fransman die zijn naam gaf aan chauvinisme. De term wordt veel gebruikt, maar waar komt het eigenlijk vandaan?

8. Bijzonder beroep: dinosaurussen wassen

Het moet jaarlijks gebeuren, maar is niet bepaald een routineklusje. In het New Yorkse American Museum of Natural History gaat een medewerker aan de slag met een borstel  (op een lange steel, of wat had u gedacht) om het skelet van een kolossale titanosaurus te poetsen.

Dit is leuk om te weten
Beeld EPA