© Chris Van Rompaey

Kerk behoudt na restauratie dak met oranje tegelpannen

Een gespecialiseerd bedrijf is begonnen met het plaatsen van stellingen rond de Sint-Pieterskerk in Berlaar. Zodra die er staan, kan aannemer Van Loy uit Herselt de renovatie van het gebouw aanvatten. Die duurt zo’n twee jaar en kost ruim 3,5 miljoen euro.

chris van rompaey

“Een groot deel van de toren staat sinds donderdag al in de stellingen. Omdat het vandaag (vrijdag, red.) door de vrieskou te glad was om verder te werken, is het wachten tot maandag voor het vervolg. Uiteindelijk zullen de stellingbouwers rond de hele kerk stellingen zetten. Dat blijkt niet zo’n eenvoudige klus te zijn, omdat onze Sint-Pieterskerk een complex gebouw is met daken op verschillende niveaus”, zegt schepen van Openbare Werken Jan Hendrickx (N-VA).

“De eigenlijke renovatie start volgende maand. Arbeiders van de firma Van Loy verwijderen dan eerst de oranje tegelpannen van de kerktoren. Vervolgens kunnen ze het houten gebinte grondig controleren en indien nodig vervangen. Daarna plaatsen ze nieuwe oranje tegelpannen. Over de kleur van die pannen is de voorbije weken veel te doen geweest.”

“Heel wat inwoners vinden dat oranje zo lelijk dat ze hopen dat we een andere kleur kiezen. Dat is niet mogelijk. De toren zoals die er nu uitziet, staat beschreven in het beschermingsbesluit van de Vlaamse overheid. Mochten we er andere tegelpannen op leggen, zouden we belangrijke subsidies kwijtspelen. Dat risico mogen we uiteraard niet lopen”, benadrukt Jan Hendrickx.

“In een volgende fase vernieuwt de aannemer ook de pannen van alle andere daken, nadat ook daar telkens aangetast hout verwijderd en vervangen wordt. Ook de restauratie van de decoratieve glas-in-loodramen behoren tot dit renovatieproject. Zij worden zorgvuldig weggehaald en gerestaureerd in het atelier van Group Monument.”

“We laten tijdens deze renovatie ook de buitengevels reinigen. De binnenrestauratie beperkt zich in dit dossier tot het vernieuwen van de bepleistering. Dat gebeurt vooral in de zij-ingang, die zich aan de kant van het parochiecentrum bevindt. Die ingang is om veiligheidsredenen al enkele jaren gesloten, net omdat er bepleistering naar beneden viel.”

Schilderijen

“Vooraleer de renovatie kan starten, moeten we eerst de Sint-Pieterskerk leegmaken. Alle stoelen en beelden op sokkels moeten eruit. Een deel van die inboedel mogen we onderbrengen in een magazijn van de kazerne in de Welvaartstraat. De grote schilderijen blijven in de kerk hangen, omdat ze te groot zijn om te verplaatsen. Ze worden uiteraard wel ingepakt, zodat ze beschermd zijn tegen het stof. Omdat de schilderijen blijven hangen, is het nodig dat we in de kerk voor een vaste temperatuur zorgen.”

Tijdens de restauratie vinden de misvieringen plaats in de Sint-Rumolduskerk in Berlaar-Heikant en in de Sint-Lambertuskerk in Gestel. De voorlopig laatste eucharistieviering in de Sint-Pieterskerk vindt plaats op zondag 27 januari om 11u. De kleine weekkapel blijft beschikbaar tot eind juni, aangezien de werkzaamheden achteraan in de kerk beginnen.

De gemeente legt voor de restauratie 1,5 miljoen euro bij.

© Chris Van Rompaey