“Sterke vermoedens van kwaad opzet”: parket start gerechtelijk onderzoek na verwoestende brand in Turnhoutse superette

Turnhout -

In de Korte Gasthuisstraat in Turnhout heeft een zware brand gewoed in een voedingswinkel onder een appartementengebouw. De brand werd rond 3.30 uur opgemerkt, maar toen was hij al een tijdje bezig. Het gaat om een Pools-Roemeense superette. Het vuur zou achterin de zaak ontstaan zijn. Het parket vermoedt dat er kwaad opzet in het spel is.

Hans Otten en Guy Van Nieuwenhuysen

© BFM

Het vuur ging gepaard met een zware rookontwikkeling. Boven en naast de zaak bevinden zich acht appartementen. Enkele bewoners raakten op eigen kracht buiten, de anderen moesten door de brandweer geëvacueerd worden.

De precieze oorzaak van de brand is nog niet duidelijk, maar er wordt meer en meer gedacht in de richting van brandstichting. “Er is een sterk vermoeden van kwaad opzet bij de nachtelijke brand in Turnhout”, bevestigt woordvoerder Kristof Aerts van het parket Antwerpen. “We hebben het onderzoek daarom opgeschaald naar een gerechtelijk onderzoek. Voorlopig hebben we nog geen resultaat van het labo of de branddeskundige ontvangen.”

17 mensen naar ziekenhuis

In totaal heeft de brandweer heel wat mensen uit het gebouw gehaald. “De evacuatie verliep heel moeizaam omdat er aan de straatkant vooraan geen terrassen zijn”, zegt bevelvoerder Marc Van Mechelen van brandweerzone Taxandria. “Die zijn er wel aan de achterzijde, maar waren heel moeilijk bereikbaar. Met onze ladderwagen konden we er bijna niet bij, we hebben gewone ladders moeten gebruiken.”

De evacuatie aan de achterzijde van het gebouw was niet eenvoudig.© bfm

Uiteindelijk zijn zeventien mensen naar het ziekenhuis overgebracht. “Gelukkig waren die er niet erg aan toe, de meesten hadden rook ingeademd. Het gaat vooral om een preventieve maatregel. Andere bewoners werden opgevangen in een hotel in de buurt.”

Er zijn ook twee hondjes door de brandweer gered. De winkel is volledig verloren. Acht appartementen zijn voorlopig onbewoonbaar, maar mogelijk worden enkele na controle weer vrijgegeven. De woonsten boven de zaak zijn te zwaar beschadigd om nog bewoonbaar te zijn.

© BFM

Expert

De brand is vermoedelijk achter de bedieningstoog ontstaan. Een expert moet nog langskomen in de loop van de dag om de precieze oorzaak te achterhalen. Uiteindelijk bleken vier bewoners licht bevangen door de rook. Alle geëvacueerden zijn opgevangen in de inloopruimtes van CAW De Kempen, waar maatschappelijk werkers volop op zoek zijn naar onderdak.

De winkel naast de superette, waar schoenen en handtassen worden verkocht, blijft voorlopig ook dicht. Ook daar is veel roetschade.

Dat de evacuatie zo moeilijk verliep, roept vragen op. “Dat moeten we in overleg met de brandweer en de dienst Wonen eens grondig bekijken”, reageert burgemeester Paul Van Miert (N-VA). “Voldoet dit gebouw nog wel aan de normen? Het is een ouder appartementsgebouw, waar veel mensen op een kluitje samenwonen. Er bleek al een probleem met de huisnummers, maar wellicht moeten er ook extra investeringen gebeuren om de evacuatie van bewoners bij brand te vergemakkelijken. Gelukkig is er niemand ernstig gewond geraakt.”

© BFM

© BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer