Op 28 maart is het de Internationale Dag van de Piano, niet toevallig de 88ste dag van het jaar.
Foto: Lieven Roux

Hogeschool PXL viert Internationale Dag van de Piano met piano's op campussen

Op alle campussen van hogeschool PXL wordt de Internationale Dag van de Piano gevierd met piano's op haar campussen. Het is niet toevallig op de 88e dag van het jaar, evenveel als een piano toetsen heeft. Ook op de campussen van hogeschool PXL weten studenten en medewerkers mensen samen te brengen met hun pianomuziek, het doel van de internationale dag.

Op 28 maart is het de Internationale Dag van de Piano. Die dag is in het leven geroepen door de Duitse componist Nils Frahm. Het valt op de 88e dag van het jaar, een knipoog naar het feit dat een piano 88 toetsen heeft. Het is een dag die de universele liefde voor de piano viert en de kracht van muziek om mensen te verenigen.

Bij hogeschool PXL willen ze daar graag aan bijdragen en daarom kan er op de campussen van de hogeschool piano gespeeld worden. Een van de studentes die achter de piano is gekropen is Maïté Azaïs (20). Ze studeert Grafisch Ontwerp en heeft als kind privélessen piano gevolgd.

Piano spelen in het station van Parijs

"Mijn piano staat op mijn kamer en af en toe oefen ik nog wel voor het plezier", zegt ze. In gebouw D van de PXL speelt ze Mad World van Michael Andrews en een prelude van Bach op de piano die er in de cafetaria staat. Maar het is niet de eerste keer dat ze piano speelt op een publieke plaats: "Ik heb eens piano gespeeld in het station van Parijs."

Studente Grafisch Ontwerp Maïté Azaïs (20) heeft al eens op publieke piano's in treinstations gespeeld, zoals het station van Parijs
Foto: Lieven Roux

Isabelle Pavone is copywriter op de dienst communicatie van de PXL. "In een ver verleden ben ik opgeleid als pianist, hier aan PXL Music. "Het leven loopt niet altijd zoals gepland en ik probeer nu beide passies te combineren. Op deze Internationale Dag van de Piano is het wel een mooie kans om ook eens andere interesses tot uiting te brengen."

Europapa van Joost Klein op piano

Ze speelt Europapa van Joost Klein op de piano, de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival. Dat doet ze zonder partituur. "Ik heb het nummer beluisterd, de akkoorden uitgezocht en dan is het een kwestie van het samen te brengen met de melodie. Maar ook YouTube helpt om op weg te geraken."

"Piano spelen is een mooi talent om iets mee te doen", gaat Pavone verder. "Ik denk dat we mensen wel gelukkig kunnen maken met muziek. Maar ik ben zelf niet de eerste die in een publieke ruimte piano zal beginnen spelen, dus ik laat me vaak overtuigen door collega's. Maar heel veel studenten grijpen hier wel hun kans om hun talent te tonen."

Meest gelezen