Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) feliciteert schepen van Mobiliteit Kris Van Looveren (CD&V) met de nominatie.© Lokaal Bestuur Wuustwezel

Wuustwezel krijgt acht op tien en nominatie als Fietsgemeente 2024: ‘koning Fiets is welkom’

Wuustwezel -

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) maakte maandag de winnaars bekend van de verkiezing Fietsgemeente 2024. Wuustwezel was als een van drie gemeenten met meer dan 20.000 inwoners genomineerd. Dilsem-Stokkem won, maar Wuustwezel scoorde acht op tien op het fietsrapport.

Elke Lamens

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde heeft vorig jaar alle Vlaamse fietsers bevraagd over het fietsbeleid in hun gemeente. Liefst 380 inwoners van Wuustwezel vulden een enquête in. Dat is een veelvoud van de drempel van vijftig ingevulde enquêtes en goed voor een nominatie als Fietsgemeente 2024.

Onderzoekers bezochten in februari van dit jaar Wuustwezel. Het dossier voor de jury bevatte onder meer bestaande verwezenlijkingen voor de fietser en de inspanningen die momenteel en in de nabije toekomst nog geleverd worden, zoals de fietsdoorsteken en (droom)verbindingen, de heraanleg en herstellingen van fietspaden, fietszones en nieuwe fietsenstallingen.

41 keer ‘fiets’

‘Als er een koning moet komen in Wuustwezel, dan is het koning Fiets’, staat te lezen in het gemeentelijk beleidsplan 2020-2025. Daarin komt overigens 41 keer het woord ‘fiets’ voor. “We werken elke dag aan die ambitie”, vertelt burgemeester Dieter Wouters (CD&V).

“De nominatie voor Fietsgemeente 2024 motiveert ons alleen maar meer om ons te blijven inzetten voor de vele fietsers in onze gemeente. We ontvangen als genomineerde gemeente het juryrapport over ons dossier. Daarmee gaan we graag aan de slag om van Wuustwezel een nog betere fietsgemeente te maken.”

Wuustwezel werkt aan meer vrijliggende fietspaden.© Lokaal Bestuur Wuustwezel

Vrijliggende fietspaden

Schepen van Mobiliteit Kris Van Looveren (CD&V) vult aan: “We plannen onder meer de aanleg van vrijliggende fietspaden in het tweede deel van de Sint-Lenaartseweg. Daarbij dringen we er bij de overheid op aan om ook in een fietsbrug over de E19 te voorzien.”

“Verder volgen de aanleg van een fietsverbinding tussen de Kampweg en Biest, en het vernieuwen en verbreden van de fietspaden van de Kalmthoutsesteenweg. Bij het Agentschap Wegen en Verkeer blijven we aandringen op vrijliggende fietspaden langs de Bredabaan van Braken tot Wuustwezel-centrum, van Wuustwezel-centrum tot Gooreind en van Sterbos tot Achterbroek.”

Fietsers moeten nog meer koning worden in Wuustwezel.© Lokaal Bestuur Wuustwezel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners