Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Het scenario waar sommigen bij Essevee op hopen

Beeld BELGA

Straks wordt het nog veertig graden Celsius... Het onmogelijke lijkt immers plots mogelijk: Francky Dury (60) die niet langer coach is van Zulte Waregem. Een situatieschets.

Stap 1: Francky Dury klopt zondag met Zulte Waregem Anderlecht.

Stap 2: Marc Coucke heeft er genoeg van en ontslaat Hein Vanhaezebrouck.

Stap 3: Anderlecht haalt Francky Dury binnen als T1.

Ziedaar het scenario waarop sommigen aan de Gaverbeek hopen - kunnen ze een nieuwe start maken.

Wat voorafging...

Vooreerst een goed bewaard geheim onthullen: Francky Dury ligt níet tot 2023 vast in het Regenboogstadion. Hij tekende vijf jaar geleden weliswaar een tienjarig contract, maar 't is inmiddels een tikje straffer geworden: tussendoor kreeg Dury nóg een verlenging - pfiew.

Het gevolg: zijn overeenkomst loopt tot 2024. Zijn afkoopsom: een dikke 3 miljoen euro.

Er is geen zot die dat hoge bedrag betaalt voor een (nochtans uitstekende) veldtrainer. Het goeie nieuws voor de geïnteresseerden is evenwel dat Dury dezer dagen grátis weg mag.

Hoe is het zo ver gekomen? Dik anderhalf jaar geleden verzette sterke man Tony Beeuwsaert zich nog tegen een vertrek van Dury naar Club, nu zou men hem net niet zelf gaan afzetten.

Feit is dat de positie van Dury de voorbije dagen een gespreksonderwerp was in Waregem. Een trainersontslag was daarbij nooit de eerste optie. Ten eerste omdat dat zeer duur zou uitvallen: tussen de 2 en de 3 miljoen euro. Ten tweede omdat de meningen op bestuursniveau verdeeld zijn. CEO Eddy Cordier steunt zijn coach bijvoorbeeld wel - al gelooft Dury dat zelf niet, de band is verzuurd - in tegenstelling tot sommige van zijn collega's.

Wat eveneens meespeelde in de beslissing om Dury voorlopig op de bank te houden: er is geen alternatief voorhanden. In de technische staf ziet de sportieve top niemand die kan depanneren. En waar vind je een bétere coach? Op de Belgische markt ziet Essevee alvast geen oplossingen...

De meningen op bestuursniveau zijn verdeeld. CEO Eddy Cordier steunt zijn coach bijvoorbeeld wel - al gelooft Dury dat zelf niet, de band is verzuurd

Weinig vrienden gemaakt

Het wil niet zeggen dat een (nabije) toekomst zonder Dury sowieso uitgesloten is. Dury, wiens vakkennis niet in vraag wordt gesteld, heeft de voorbije maanden namelijk weinig vrienden gemaakt op alle niveaus...

Zo is de scouting afgeserveerd, net als Cordier die... de scouts verdedigde. Sportief coördinator Joric Vandendriessche stond nooit in de gratie. En ook de relatie met Willy Naessens, opnieuw nauwer bij het beleid betrokken om Dury gunstig te stemmen, is niet meer wat ze geweest is. Het zijn elementen die wegen op de dagelijkse sfeer en het gemoed van Beeuwsaert - hij háát spanningen. En die sfeer heeft onvermijdelijk een invloed op de houdbaarheidsdatum van de samenwerking met Dury.

Vraag is: heeft Dury dan geen recht van spreken? De laatste transfers vanuit de scouting vielen nu eenmaal tegen... Het ontbreekt aan recuperatievermogen sinds de passage van Lerager en Meïté en er is ook weinig creativiteit. Anderzijds: met het huidige materiaal is beter mogelijk - alsof Harbaoui en Bongonda ineens niet meer kunnen voetballen?

Iedereen wijst naar iedereen: Dury - hij kan koppig zijn - naar 'de structuur', de rest naar Dury. Twee kampen.

Concludeert u op basis van het voorgaande dat het automatisch tot een breuk komt? Wel,...

Lees verder onder de foto.

Beeld Photo News

Nog niet helemáál op

Bij Zulte Waregem wil men dezer dagen meer dan ooit "een eenheid" vormen. Zo gingen Cordier en Beeuwsaert, samen met voorzitter Carl Ballière, langs op de training om hun betrokkenheid te tonen. Niet alleen richting de spelersgroep, maar ook richting Dury. Bij gebrek aan beter.

Daarnaast een actie van de Essevee-top: er waren gesprekken met de spelersgroep. De voorbije dagen passeerden net geen tien sterkhouders in de burelen om te babbelen over de dynamiek in de vestiaire en die met Dury. Daaruit bleek dat het niet volledig 'op' is, het bestuur wil dat nu ook zién met prestaties.

Het water is verschrikkelijk diep, maar nog niet té. Tenminste als iedereen zijn lessen trekt: Dury, bestuur, spelers, staf... En er eindelijk nog eens gewonnen kan worden. Zondag tegen Anderlecht?

Het ironische is dat een vertrek van Dury bij Zulte Waregem dan misschien net dichterbij komt - je weet maar nooit dat Coucke bij dat verlies te veel plots toch van mening verandert.

Beeld BELGA