Direct naar artikelinhoud
Onweer

Ook vandaag code oranje: onweer slaat hevig toe in Vlaams-Brabant

Noodnummer 1722 blijft zeker tot vrijdagmiddag actief
Beeld Frank Eeckhout

Het onweer en de hevige regenval hebben vanavond veel problemen veroorzaakt in Vlaams-Brabant. Nog zeker tot morgenmiddag geldt code oranje in het grootste deel van het land. 

De brandweer van de zone Vlaams-Brabant West kreeg vanavond een zeventigtal oproepen voor ondergelopen straten en kelders in de omgeving van Kortenberg en Steenokkerzeel. Her en der staan ook enkele woonkamers onder water. De brandweer heeft momenteel de handen vol om alle oproepen te beantwoorden. 

Ook in de streek rond Tienen, Lubbeek en Tielt-Winge heeft het hevig geregend en kreeg de brandweer tientallen oproepen. Ook in Zaventem is de situatie ernstig, meldt waarnemend burgemeester Dirk Philips. Meerdere straten zijn er afgesloten door wateroverlast. 

Op de luchthaven Brussels Airport staat de tunnel onder de landingsbaan onder water. Door het stormweer rijden er vanavond ook geen treinen meer tussen Leuven en Brussels Airport. Omdat er water en modder op de sporen kwam, is er geen treinverkeer meer mogelijk - misschien ook morgenochtend. Dat meldt spoornetbeheerder Infrabel.

In Brussel lijkt de hinder dan weer af te nemen. De Georges-Henritunnel, die ondergelopen was door de hevige regen, is weer geopend in beide richtingen, zo meldt Mobiris. 

In het Oost-Vlaamse Aalter zorgt het onweer voor hevige wateroverlast. Het treinstation staat onder water staat en de politie vraagt het centrum te vermijden. Ook in de omgeving van Zingem, Zwalm, Ursel en Eeklo is er wateroverlast, melden de hulpdiensten. 

Code oranje

Sinds 15 uur geldt code oranje in Limburg en Vlaams-Brabant, Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen. Het KMI waarschuwde voor hagel, blikseminslagen en hevige regenbuien, die vrij grote schade kunnen veroorzaken. "Wees op uw hoede en begeef u zo weinig mogelijk in het wegverkeer", raadt het weerinstituut aan.

Tegen de nacht zouden de onweersbuien wegdrijven. Vanaf morgen wordt er beterschap verwacht.

Weerbericht

Morgen krijgen we na het optrekken van het ochtendgrijs een mooie dag met veel zon. In de loop van de namiddag stijgt de kans op buien, maar die zijn minder actief en frequent dan de voorgaande dagen. De kans op onweer is ook eerder klein. Aan zee en in de Hoge Venen blijft het kwik steken in de buurt van 22 graden. Elders stijgt het naar waarden tussen 24 en 27 graden. 

Tijdens het weekend krijgen we mooi weer met veel zon en temperaturen die op veel plaatsen voorbij 25 graden gaan. 's Avonds is een lokaal warmteonweer niet uitgesloten. Aan zee zorgt een zeebries voor wat verkoeling.

Tijdens de eerste helft van volgende week zou het zomers warm blijven met meer dan 25 graden in het centrum, maar we moeten dan opnieuw elke dag rekening houden met buien en onweders.

Noodnummer

Het noodnummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies blijft nog zeker tot vrijdagmiddag actief. Dat meldt de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken.

Sinds de activering van het nummer dinsdagmiddag, en tot vanmorgen om 8 uur, kwamen er 862 oproepen binnen via 1722. De meeste kwamen uit de provincies Henegouwen (222 oproepen) en Luik (214 oproepen), gevolgd door Vlaams-Brabant (143 oproepen) en Oost-Vlaanderen (93 oproepen).

De oproepen gingen vooral over wateroverlast, zoals wegen en kelders die onder water liepen, maar er waren ook oproepen voor blikseminslagen en omgewaaide bomen. Het nummer 1722 dient voor niet-dringende oproepen. Voor echte noodsituaties, met levensgevaar, is er het noodnummer 112.