De kinderzegening in de kapel.© Neel Vermeiren

Kinderzegening, wandel- en fietsfeest in en rond eeuwenoude kapel Westdoorn

Wuustwezel -

1 mei wordt traditioneel feest gevierd in Westdoorn, een gehucht van Wuustwezel. De Sint-Willibrordusvrienden organiseren fiets- en wandeltochten. In de kapel is er een viering met kinderzegening.

De Sint-Willibrordusvrienden pakken traditiegetrouw weer uit met fiets- en wandeltochten. Er zijn twee fietstochten van 50 en 95 km. De wandeltocht is ongeveer 7 km lang. Inschrijven kan vanaf 8 tot 14 uur. De bijdrage is 5 euro per persoon, gratis consumptie en routebeschrijving inbegrepen. Vertrek in de dorpsherberg bij Paul Aernouts op de hoek Sint-Willibrordusstraat en Westdoorn. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar vzw Jeugdster voor het project Fun de Kids. Om 15 uur wordt de cheque overhandigd. 

Om 10 uur is er in de kapel een viering met kinderzegening. Hier worden veel ouders met hun kindjes verwacht. Voor de kinderen is er ook een springkasteel en kindergrime van 11.30 tot 15.30 uur. 1 mei kan je de gerestaureerde kapel ook bezoeken. Je ziet ook de ex-voto’s die gevonden werden tijdens vorige werken en het skelet van een man in een glazen kist. Dat skelet werd in een graf in de kapel in 1967 gevonden. In de volksmond wordt die man de ridder van Westdoorn genoemd.

De gerestaureerde kapel van Westdoorn. vw

Bedevaartoord

De huidige kapel van Westdoorn dateert van 1613. Ze werd heropgericht nadat plunderende krijgsbenden haar rond 1590 helemaal verwoestten. De kapel is toegewijd aan Sint-Willibrordus omdat volgelingen van deze geloofsprediker hier een gebedsplaats stichtten. Vroeger was er jaarlijks een begankenis naar de kapel van Westdoorn op 1 mei en 7 november. Gevonden ex-voto’s, als dank voor genezing van zieke en zwakke kinderen, bewijzen dat deze bedevaart in de Kempen goed gekend was. Nu organiseren de parochie Sterbos en de Sint-Willibrordusvrienden nog jaarlijks een kinderzegening in de kapel. (vw)

Het beeld van Sint-Willibrordus in de kapel van Westdoorn.© vw

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners