Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

BMC-manager op zoek naar geld voor 2019: "Kleiner team? Nee, alles of niets"

Greg Van Avermaet houdt leider Stefan Küng uit de wind in Zwitserland.Beeld Photo News

BMC bezet de top drie in het klassement van de Ronde van Zwitserland. Toch is er weinig euforie bij teammanager Jim Ochowicz. Het voortbestaan van zijn ploeg blijft onzeker, een leegloop dreigt.

"Op dit moment kan ik geen valabel team op de been brengen voor 2019." Klare taal van BMC-teammanager Jim Ochowicz bij de start van de vierde rit van de Ronde van Zwitserland. "Business is going on. De zoektocht naar sponsoring neemt tijd in beslag. Nog steeds. Hoe graag ik ook het anders had gezien", klinkt het.

Ochowicz blijft naar eigen zeggen wel geloven in een goede afloop. Hij ontkent ten stelligste het gerucht dat auditbureau Deloitte en fietsenconstructeur Giant het team in een joint venture de reddingsboei toewerpen. "Complete nonsens." Maar Ochowicz heeft wel een paar dingen in de pijplijn zitten. "Met sommige partijen staan we dichter bij een akkoord dan met anderen. Het gaat over de diepere details. De duur en de waarde van het sponsorschap, de publicitaire return, dat soort zaken. Er zijn veel variabelen in deze discussie."

Vreemd genoeg blijft de 66-jarige Amerikaan zichzelf geen deadline stellen. "Waarom zou ik? Ik heb ooit Phil Anderson pas in december weten tekenen. En EF Education First had zijn schaapjes vorig jaar pas midden september op het droge. Ik bedoel maar: je bent niet out of business als je een beetje achterophinkt, hoor."

Vraag is hoever het geduld van de betrokken renners en personeelsleden nog reikt. Rohan Dennis lijkt de eerste die het schip verlaat. Hij zou getekend hebben bij Bahrein-Merida, al betwijfelt Ochowicz dat hij de Australiër al kwijt is. "Het zou me verbazen. Ik las dat hij 'voor 90 procent rond is'. Dat betekent dat hij de pen in de hand heeft en klaar is om te tekenen. Lijkt me sterk." Ook langs Belgische zijde (Van Avermaet, Teuns, Roelandts, Van Hooydonck, Vliegen) worden de onderhandelingen met andere geïnteresseerde teams nu geïntensifieerd. "Want de tijd begint nu echt wel te dringen", klinkt het.

Toch heeft Ochowicz de indruk dat alle renners BMC blijven steunen. "Daar ben ik trots op. Hun situatie is vervelend, maar nu ook niet verschrikkelijk. Wie van de acht renners hier riskeert volgend jaar niet meer te koersen? Niet één. Allemaal hebben ze andere, aantrekkelijke voorstellen op zak. Maar oké, hun geduld is ook niet eeuwig."

'We hebben alleen inkomsten uit sponsorschap. Geen tv-rechten, bijvoorbeeld, die ons een handje kunnen toesteken'
Jim Ochowicz, teammanager BMC

BMC is een wereldspeler in de wielersport. Onbegrijpelijk eigenlijk dat de speurtocht naar geld zo moeizaam verloopt. "We zijn geen uitzondering, hoor", zegt de teambaas. "Ook andere teams hebben het op dat vlak lastig. Bovendien is er de verstikkende concurrentie van andere sporten en events. Bedrijven wegen zorgvuldig af waarin ze investeren: voetbal, formule 1 of toch maar koers?"

28 miljoen nodig

Het wielrennen beschikt ook niet over de bronnen die andere sporten wel kunnen aanboren, vervolgt Ochowicz. "We hebben alleen inkomsten uit sponsorschap. Geen tv-rechten, bijvoorbeeld, die ons budget een handje kunnen toesteken. We zitten allemaal in dezelfde boot. Niemand in dit grote gezelschap die zomaar centen van buitenaf in de schoot krijgt geworpen. Daar knelt het schoentje."

Hoeveel geld hij precies nodig heeft? Het equivalent van het werkbudget van het huidige BMC, zo'n 28 miljoen euro. "Het is alles of niets", stelt Ochowicz. "Een kleiner, bescheidener team op poten zetten is geen optie. We doen het op hetzelfde niveau als BMC, anders doen we het niet."

Ochowicz blijft al zeker tot het einde van de Ronde van Zwitserland in Europa. "Werk genoeg", weet hij. "Ik ben met vijftig dingen tegelijk bezig. En we hebben onze verdomde plicht te vervullen: koersen. Zorgen dat we klaar geraken voor de Tour de France."