Direct naar artikelinhoud
WK Voetbal

Volgens UGent heeft Spanje grootste kans op WK-titel, België niet in top drie

De ploeg van Spanje tijdens de met 1-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen Tunesië.Beeld EPA

Ook aan de UGent hebben ze nu een statistisch oordeel klaar over de winstkansen voor het WK voetbal in Rusland. Volgens de analyse is Spanje de grootste kanshebber, België valt nipt buiten de top vier.

Het is vandaag onmogelijk om een plekje bij de schare statistici te claimen zonder een geraffineerd winstkansenmodel voor het WK voetbal dat morgen van start gaat. Ook aan de vakgroep Toegepaste Wiskunde, Informatica en Statistiek van de UGent gingen ze dus, in samenwerking met onderzoekers uit Dortmund en München, aan de slag met de voetbalstatistieken.

Volgens hun model is Spanje de grootste kanshebber om het WK te winnen, met 17,8 procent kans, gevolgd door Duitsland 17,1 procent en Brazilië 12,3 procent. De Rode Duivels komen na Frankrijk op een vijfde plaats met een kans van 10,4 procent om het WK te winnen. 

Matchen uit de jongste acht jaar

Voor hun voorspellingen maakten de onderzoekers gebruik van de internationale voetbalmatchen uit de laatste acht jaar in combinatie met een overvloed aan data: onder meer het bbp van een land, het thuisvoordeel voor het gastland of het aantal spelers dat in hetzelfde clubteam speelt, werden in kaart gebracht. Ook  machine-learning methoden werden ingezet om zo accuraat mogelijke voorspellingen te kunnen brengen. 

Zo is de kansenverdeling voor het WK volgens de UGent.Beeld UGent