© Shutterstock

Amsterdam gaat strijd aan met ‘overtoerisme’ en verbiedt bouw nieuwe hotels

In de Nederlandse hoofdstad Amsterdam mogen geen nieuwe hotels meer worden gebouwd. Het stadsbestuur meldt woensdag dat de hele stad een zogenoemd ‘nee-gebied’ wordt voor nieuwe hotels. Ook mag het aantal hotelovernachtingen per jaar niet boven de 20 miljoen uitkomen. De stad wil op die manier het overtoerisme tegengaan.

Bron: BELGA

Met deze aanscherping verdwijnen de laatste uitzonderingen waardoor het nog mogelijk was om een nieuw hotel te bouwen in de stad. Nu mag een nieuw hotel er alleen nog komen als er elders één sluit en als het aantal slaapplekken niet toeneemt, zo legt de gemeente uit.

“Het heeft de voorkeur dat het nieuwe hotel buiten het centrum ligt. Ook moet er sprake zijn van een kwalitatieve verbetering van het hotel, zoals modernisering of verduurzaming.” Overigens worden er momenteel nog enkele nieuwe hotels bijgebouwd, doordat die al eerder een vergunning hadden gekregen.

In 2023 waren er meer dan 20,6 miljoen hotelovernachtingen in Amsterdam. Daarbij zijn overnachtingen in vakantieverhuur, B&B’s en cruises niet meegeteld. De afgelopen jaren is het hotelbeleid steeds strenger geworden. Zo werd in 2017 het zogenoemde overnachtingsbeleid ingesteld met allerlei voorwaarden voor nieuwe hotels.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer