12 boze mannen en een onvervalste dansklassieker

© *

Vergeet de Rode Duivels en Roberto Martinez, vanavond staan er 12 andere mannen op het menu. '12 Angry Men', een filmklassieker die je ooit moet gezien hebben. Maar niet alleen op Canvas komt de filmfan aan zijn trekken vanavond.

jdr

Dwarsligger nummer 8

Jurylid nummer 8. Een getal om nooit te vergeten, zeker omdat het de naam van Henry Fonda is in de filmklassieker

. Cineast Sydney Lumet maakt van alle 12 juryleden die moeten oordelen over een vadermoord nummers en dat draagt bij tot gespannen sfeer in dit juridisch drama. Nummer 8 is het enige jurylid dat twijfelt aan de schuld van een jongeman die zijn vader zou hebben omgebracht. Aangezien er unanimiteit nodig is om tot het verdict ‘schuldig’ te komen, ontspint er zich een heftige discussie. Uit 1957 en in zwart-wit, maar tijdloos.

Cinema Canvas: 12 Angry Men Canvas 21.05 uur

Grillen van een rocker

Voor u gaat denken dat de komedie

over een Grieks restaurant (of erger) gaat, The Greek is een populair openluchttheater in Los Angeles waar popconcerten worden gegeven. Daar hoort in deze film de rotverwende Britse rockster Aldous Snow zijn grote comeback te maken. Snow heeft evenwel de reputatie een rokkenjager, zuipschuit en losbol te zijn en daarom stuurt de platenmaatschappij een hulpje naar Londen. De onervaren jongen moet ervoor zorgen dat Mijnheer de Rocker op tijd in LA belandt. Eerlijk gezegd: we zouden niet graag in zijn plaats zijn. Maar lachen geblazen is het wel met Russell Brand als zanger en Johan Hill als de pineut.

Get Him to the Greek Q2 22.45 uur

De Israëlische special forces op het spoor

is een merkwaardige tv-reeks. In Israël werd ze met verschillende prijzen bekroond, maar in de Arabische wereld wordt ze op Netflix al net zo gretig gevolgd. Dat dubbele succes laat zich verklaren door het onderwerp én de insteek.

gaat over een Israëlische undercover unit op de Westelijke Jordaanoever, maar de wijze waarop de Palestijnen in beeld worden gebracht is opvallend empathisch. De Britse reportage

gaat een stapje verder dan de tv-reeks en laat zijn licht schijnen op wat de Israëlische special forces werkelijk doen.

Terzake Docu, De Echte Fauda Canvas 20.05 uur

Hop met de beentjes

Toen Kevin Bacon nog een puistensmoeltje had en Lori Singer nog een actrice was die een grote toekomst voor zich had, was rock ’n roll in veel Amerikaanse Mid West-dorpjes des duivels. Zo ook in het hol van Pluto waar dominee Shaw Moore de plak zwaait. Fuiven zijn verboden onder zijn kerktoren en dat is niet naar de zin van Ren die met zijn moeder naar het conservatieve nest is verhuisd. Met de branie eigen aan het jonge grut blijft de knul ijveren voor het recht op rock ’n rock. Benieuwd of hij erin slaagt? Dan keert u terug naar 1984 met

.

Footloose VTM 22.05 uur

Netflix en co

Nog niets gevonden waar je zin in hebt? Dan kan onze bingewatcher Jef Van Hoofstat de serie Sharp Objects aanbevelen.

Weinigs soeps op Netflix deze week, dus richten we de blik op Telenet Play More. Daar kan u nu wekelijks een nieuwe aflevering van Sharp Objects bekijken: in deze fel gehypete serie speelt Hollywoodster Amy Adams (Justice League, Arrival) een geplaagde misdaadreporter die na jaren in een psychiatrische kliniek terugkeert naar haar thuisstadje om er verwikkeld te raken in het onderzoek naar de moord op twee jonge meisjes. Amerikaanse recensenten die het hele seizoen al konden bekijken noemen het “bijna ondraaglijk traag, maar net daarom onweerstaanbaar. Het houdt je aandacht vast met een gitzwarte atmosfeer en een uitmuntende cast.” Vergelijkbaar met Big Little Lies, nog zo’n serie over vrouwen die gedwongen worden om hun getroebleerde verleden recht in de ogen te kijken. Dat mag geen wonder heten, want beide series worden geregisseerd door Jean-Marc Vallée.

Sharp Objects Telenet, Play More Elke week één aflevering

ook nieuw op Netflix

Mr. Sunshine, één seizoen, nu beschikbaarKoreaanse serie over een jonge immigrant die eind 19de eeuw vanuit de VS terugkeert naar zijn thuisland. Daar wordt hij verliefd op de onbereikbare dochter van een aristocraat, en ontdekt hij een buitenlands complot om Korea te koloniseren. Voor geschiedenis-freaks.

Jim Jefferies: This Is Me Now, comedyspecial, vanaf 13 juliDe derde Netflix-special van Jim Jefferies, de Australische comedian die bekendstaat om zijn bijzonder zwarte humor. Ditmaal tackelt hij de uitdagingen van het single vaderschap, vertelt hij over zijn vreemdste optreden ooit, en herinnert hij zich hoe iemand hem (zonder succes) probeerde te chanteren met een sekstape. Hilarisch, maar niet voor softies.

Sugar Rush, twee seizoenen, vanaf 13 juliReality-reeks waarin duo’s amateurkoks om ter fantasierijkste taarten proberen te bakken. Tegen de klok, en met 10.000 dollar als inzet… Voor wie nóg een realityreeks uit de keuken nodig had.

Lees meer

Hoofdpunten

Keuze van de redactie

Video