Direct naar artikelinhoud
Politiek

Deze tieners zijn de jongste gemeenteraadsleden van Vlaanderen: “Ik was in shock na de uitslag”

Maxine Willemsen (18): ‘Wie weet kan ik ooit Kristof Calvo als fractieleider vervangen.’Beeld Geert Braekers

48,4 jaar. Dat is de gemiddelde leeftijd van de 7.398 Vlamingen die afgelopen zondag verkozen zijn. Kersverse gemeenteraadsleden Maxine, Pauline en Tara zijn een pak jonger, maar daarom niet minder ambitieus.

Pauline Van Marcke (19) uit Anzegem

Lokale lijst Samen Eén

‘Voor papa.’ Dat dacht Pauline Van Marcke toen ze afgelopen zondag hoorde dat ze 1.876 stemmen had behaald. Haar vader Claude was burgemeester van het West-Vlaamse Anzegem, tot hij vorig jaar stierf aan de complicaties na een hartingreep.

Met haar monsterscore – ze moet enkel huidig burgemeester Gino Devogelaere laten voorgaan – brengt Van Marcke een ultiem eerbetoon aan haar vader. “Neen, hij had nog niet gevraagd of ik in de politiek wilde stappen”, zegt ze. “Maar het leven verloopt soms grillig en door alles wat ik de voorbije maanden heb meegemaakt, ben ik zoveel gegroeid als mens. Ik ben klaar om me politiek te bewijzen.”

“Wees gerust, ik ga nog kunnen genieten van mijn jeugd”, zegt de student politieke wetenschappen. “Tijdens de week zit ik op kot in Gent; voor de gemeenteraad en in het weekend keer ik terug naar Anzegem. Ik wil een balans vinden.”

Regionale media schrijven dat Van Marcke na haar studies als schepen in de gemeente aan de slag gaat, maar daar wil ze niets over kwijt. “Die besprekingen zijn nog aan de gang. O ja, ik heb al leren praten als een politicus.” (lacht)

Pauline Van Marcke.Beeld Eric de Mildt
‘Ik heb al leren praten als een politicus’
Pauline Van Marcke

Tara Godts (18) uit Schilde

N-VA

“Veel mensen zeiden mij: ‘Je bent nog zo jong, je zal nooit verkozen geraken.’” En bam, amper 18 jaar en 44 dagen was Tara Godts toen de Schildenaars haar afgelopen zondag in de gemeenteraad stemden. “Ik ben nog steeds aan het nagenieten. Ik mag me het jongste gemeenteraadslid ooit in Schilde noemen.”

Campagne voeren vond ze geweldig. “In mijn wijk heb ik aan elke voordeur aangebeld om mezelf voor te stellen. Eén gepensioneerde vrouw heeft me in het bijzonder geraakt: na de dood van haar man was ze niet van plan om nog te gaan stemmen, maar voor mij ging ze toch een uitzondering maken.”

Sinds haar zestiende heeft de student politieke wetenschappen een partijkaart van N-VA. “Ik was al lang geboeid door nieuws, politiek. En ik kon me vinden in de idealen van de partij zoals het Vlaamse confederalisme en de vrijemarkteconomie. ‘Waarom me dan geen lid maken?’, dacht ik.”

Godts kijkt op naar vrouwelijke N-VA-toppers zoals Zuhal Demir en Liesbeth Homans. “Ik wil zoals hen zijn. Politiek is een mannenwereld, het is belangrijk dat er genoeg tegenwicht is. Ik wil jonge meisjes in mijn gemeente tonen dat ze politiek iets kunnen betekenen.”

Tara Godts.Beeld Geert Braekers
‘Politiek is een mannenwereld, het is belangrijk dat er genoeg tegenwicht is’
Tara Godts

Maxine Willemsen (18) uit Mechelen

Stadslijst Vld-Groen-m+

Maxine Willemsen.Beeld Geert Braekers

“Tijdens de verkiezingsnacht was ik in shock”, zegt Maxine Willemsen. “Ik had op 500 stemmen gehoopt, maar uiteindelijk zijn het er 1.073 geworden. Ik ben zo blij. Zo gelukkig dat ik iets voor Mechelen ga kunnen betekenen.”

De 18-jarige student geschiedenis “wil vooral de jeugd een stem geven. Bij veel jongeren merk ik net als bij mezelf een drive om de wereld te willen verbeteren, maar ze weten niet hoe. Ik wil hen daarin ondersteunen. Willen ze een festivalletje opzetten? Een eigen zaak? Ik wil de jeugd op weg helpen.”

“Neen, ik heb geen schrik om de gemeenteraad toe te spreken. Integendeel”, lacht Willemsen, die praat als een raket. “Ik heb een grote bebbel en ga die gebruiken. En wie weet kan ik ooit Kristof Calvo als fractieleider vervangen.” (lacht)

In de politiek gaan is voor de Mechelse een evidente stap. “Mijn mama is gestorven toen ik acht was. Het zwarte gat lonkte, maar ik ben er niet in gesukkeld. Hoe? Door mezelf altijd in te prenten dat ik de wereld dus op een of andere manier moet verbeteren. Ook al is mijn mama er niet meer lichamelijk, ze vergezelt me altijd en heeft me al zoveel stappen in het leven helpen zetten.”

‘Ook al is mijn mama er niet meer lichamelijk, ze heeft me al zoveel stappen in het leven helpen zetten’
Maxine Willemsen