Direct naar artikelinhoud

Reuters: Europa zint op nieuwe sancties tegen Iran, om nucleaire deal met VS te redden

Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland hebben nieuwe Europese sancties tegen Iran voorbereid. De maatregelen zijn een reactie op de rol van Teheran in het conflict in Syrië en op tests met ballistische raketten, blijkt uit een vertrouwelijk document dat persbureau Reuters heeft ingezien.

De VN-Veiligheidsraad stemde in 2015 unaniem voor de nucleaire deal met Iran.Beeld ap

Het document is volgens Reuters naar alle EU-lidstaten verstuurd. Met de nieuwe maatregelen hopen de drie Europese landen de Verenigde Staten tegemoet te komen, zodat het land zich houdt aan het internationale akkoord over het beteugelen van het nucleaire programma van Iran. Maandag vergaderen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken over de nieuwe sancties, die gericht zouden zijn tegen specifieke Iraanse personen en entiteiten.

Het Iran-akkoord, waarin Teheran belooft het atoomprogramma af te bouwen in ruil voor het intrekken van economische sancties, werd in 2015 gesloten na jarenlange onderhandelingen. De EU en vijf landen uit de VN-veiligheidsraad mochten hierna weer zaken doen met Iran. Het Internationaal Atoom- en Energieagentschap (IAEA) houdt in de gaten of het land zich aan de afspraken houdt.

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat die nucleaire deal wordt aangepast en dreigt het anders op te zeggen. De VS vrezen onder meer dat Iran in de toekomst hoogverrijkt uranium zal gebruiken voor het ontwikkelen van kernwapens. Iran heeft laten weten niet te piekeren over het aanbrengen van veranderingen in het akkoord.


Iran zal niet snel buigen

Iran liet in januari weten dat het niet zal buigen voor de eis van de Amerikaanse president Donald Trump dat het akkoord uit 2015 over het Iraanse nucleaire programma drastisch moet worden aangescherpt. Trump dreigt het akkoord anders over vier maanden op te zeggen.