zaterdag 17 maart 2018 - Beker van België
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Bossie is de bekerbaas

Elk weekend duwen we onze huisanalist Johan Boskamp twee actuele stellingen onder de neus.

De niet-op-zijn-mond-gevallen Rotterdammer heeft maar twee opties: hij kan 'akkoord' of 'niet-akkoord' gaan met onze prangende thema's. Want...

Stelling 1

Net als in de finale van 2000 krijgen we een doelpuntenfestijn

NIET AKKOORD

“Ik hoop natuurlijk dat we zaterdag een goaltje of acht te zien krijgen, maar ik geloof er niet in. Ik denk dat beide coaches zekerheid gaan inbouwen en hun spelers niet uit positie gaan laten lopen. Of er moet in de eerste minuten een doelpunt vallen. Dan moet één van de twee teams wel komen en krijgen we een open wedstrijd.”

Ik denk dat beide coaches zekerheid gaan inbouwen en hun spelers niet uit positie gaan laten lopen

“Die bekerfinale van 2000 tussen Genk en Standard herinner ik me nog levendig. De sfeer was fantastisch, het stadion was helemaal uitverkocht en verdeeld in een knalblauwe en een knalrode muur. Na één minuut kwamen we al op achterstand, maar daarna hebben we de match in handen genomen en hebben we Standard helemaal ‘scheel’ getikt (1-4, nvdr.).”

“We hadden toen een goede ploeg maar gemakkelijk was dat seizoen niet, want het jaar voordien had de succesploeg van Aimé Anthuenis de landstitel veroverd. De ploeg moest hervormd worden en Jos Heyligen had daar al een eerste aanzet toe gegeven. Vanaf januari was het dan aan mij. Ik heb met onder meer Koen Daerden toen een paar jongeren proberen in te passen met het oog op het volgende seizoen en ik ben ook zonder libero beginnen spelen, gewoon lekker met z’n vieren vanachter. Die bekerwinst was toen een opsteker na een tegenvallend seizoen. Ik herinner me nog de mensenzee die ons in Genk opwachtte, dat had ik vooraf niet voor mogelijk gehouden.”

Stelling 2

Het is schandalig dat de bekerfinale op een bevroren mat gespeeld moet worden

AKKOORD

“Wie heeft in godsnaam bedacht dat de finale half maart moet gespeeld worden? Die man kent geen bal van voetbal. In elk land wordt de bekerfinale ongeveer gelijktijdig gespeeld, behalve in België. Ongelofelijk toch? Een bekerfinale moet een wedstrijd zijn waar je met vrouw en kinderen heen kan gaan, in T-shirtje en bij aangename temperaturen. Niet met oorkleppen en een dikke jas aan. Neen, ik blijf lekker binnen hoor. Vorige maand ben ik naar Feyenoord-PSV gaan kijken en toen was het ook barkoud. Ik kan je verzekeren: dan is er niets leuks aan om op een tribune te zitten bibberen.”

Een bekerfinale zou je in T-shirtje moeten bijwonen, niet met oorkleppen en een dikke jas aan

“Een bevroren veld is in niemands voordeel. In de eerste plaats vind ik het heel vreemd dat alle eersteklassers in België verplicht zijn om veldverwarming te installeren, maar het nationale stadion heeft dit niet. De spelers zullen zich dus moeten aanpassen aan de bevroren ondergrond. Ze mogen er niet op trainen zeg je? Tja, dan is iedereen benadeeld. Normaal zouden kleine spelers, met een laag zwaartepunt, in het voordeel moeten zijn op een bevroren ondergrond. En technisch aangelegde spelers ook. Maar die lopen er zowel bij Genk als bij Standard tussen.”

“Voor mij is Genk licht favoriet in deze finale. Clement is erin geslaagd stabiliteit te brengen en heeft spelers als Pozuelo en Malinovskyi opnieuw naar hun beste vorm getild. En met Trossard hebben ze nog een wapen achter de hand.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws