Direct naar artikelinhoud

Duitse media geschokt door sterk resultaat AfD

Duitse media geschokt door sterk resultaat AfD
Beeld epa

De Duitse media reageren geschokt op de resultaten van de verkiezingen van gisteren, die vooral een overwinning waren voor de radicaalrechtse AfD.

"Slag in het gezicht voor Merkel, debacle voor Schulz, schokkend succes voor AfD: het resultaat van deze 'stemming van woede' gaat Duitsland aanzienlijk veranderen", schrijft het boulevardblad Bild, dat ook spreekt van een "overwinning die lijkt op een nachtmerrie" voor de CDU van bondskanselier Angela Merkel.

"Begin van ruwer tijdperk"

"De spectaculaire vooruitgang van de rechtse populisten betekent een historische ommekeer van het Duitse politieke leven", dat is gebaseerd op consensus en beschaafde debatten. Het is het begin van een ruwer tijdperk met meer conflicten, aldus de conservatieve krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Volgens de krant zou een zogenaamde Jamaica-coalitie (CDU/CSU, FDP en Die Grünen) "een uitputtende coalitie zijn die niet lang zal bestaan".

"Merkel betaalt hoge prijs"

De centrumlinkse krant Süddeutsche Zeitung, die spreekt over een "anti-Merkel-verkiezing", schrijft dan weer dat "de consternatie heerst binnen de rangen van de conservatieven, en de hoofdverantwoordelijke zeer getekend is".

"Angela Merkel kan bondskanselier blijven, ze heeft haar 'strategisch doel' bereikt. Maar ze betaalt een hoge prijs: de regeringscoalitie werd zwaar afgestraft. De AfD doet zijn intrede in het parlement met een score van meer dan 10 procent. En het wordt erg moeilijk om een sterke regeringscoalitie te vormen voor de vier komende jaren", stelt het weekblad Der Spiegel.

"De resultaten zijn een schok. Maar er kan ook iets goeds uitkomen: een coalitie die een verstandig beleid voert. Een moedige SPD. Een AfD waarmee gewerkt kan worden", klinkt het dan weer bij Die Zeit.

De krant Die Welt noemt de CDU van Merkel "een slechte coalitiepartij", die eerst de coalitie met de FDP en daarna die met de SPD liet afspringen. Voor de SPD dreigt dan weer de chaos. Indien de vorming van een Jamaica-coalitie mislukt en de SPD blijft volhouden om in de oppositie te stappen, kan dat leiden tot nieuwe verkiezingen en een afstraffing van de CDU/CSU, stelt de krant.