Voetbal

Voorlopig geen proflicentie voor KV Oostende, Francs Borains en Patro Eisden, dat “quasi leeg dossier” indiende

KV Oostende verzekerde zich afgelopen weekend pas van het behoud in 1B.© RUDY DECLERCK

Alle teams in de Jupiler Pro League hebben van de Licentiecommissie van de KBVB hun proflicentie gekregen. In de Challenger Pro League kregen drie teams voorlopig rood licht: KV Oostende, Francs Borains en Patro Eisden.

Michael Van Damme

Bij KV Ostende zijn er het hele seizoen al problemen met achterstallige betalingen. Het gaat om sommen geld aan de RSZ, een sociaal secretariaat van de KBVB en Club Brugge. De lonen van maart 2024 zijn ook nog niet betaald. Voorlopig kent de commissie aan de club ook geen licentie voor Eerste Nationale toe aangezien de “continuïteit van de club voor de duur van de licentie” niet is gewaarborgd.

De commissie doet dat voor de twee andere clubs overigens ook niet. Bij Patro Eisden werd het dossier lang amper aangevuld, ondanks een inspanning begin april is er een “quasi leeg dossier” ingediend. Aan de kant van Francs Borains ontbreken bewijzen van enkele betalingen, onder meer van lonen aan clubpersoneel, schulden bij de KBVB, RSZ en bedrijfsvoorheffing.

Antwerp is de enige eersteklasser bij wie een negatieve opmerking gemaakt wordt. Voor inbreuken op de B-criteria van de Europese licentie, die bepaald worden door de Europese voetbalbond Uefa, krijgt Antwerp 50.000 euro boete.

Tot slot is er goed nieuws voor KRC Genk, Club Brugge, AA Gent en Union: zij zijn de enige clubs die vanwege hun goede dossier niet meer opgevolgd moeten worden doorheen het jaar. Bij Charleroi is dat het geval als het niet zakt naar tweede klasse.