1 / 7
thumbnail: null

Gestreden en verloren: Antwerp verliest bij Club Brugge en moet naar de PO-finale

Het strijdershart van Royal Antwerp FC is niet beloond geweest. The Great Old bekampte Club Brugge met open vizier, en dat leverde zelfs een 1-2-voorsprong op. De fans droomden weer even van de derde plaats, maar finaal trok de vicekampioen met 3-2 aan het langste eind. Plaats vier is het eindverdict van deze Play-off 1. Volgende week zondag wacht een duel met Kortrijk of Charleroi voor het laatste Europese ticket.

Diederik Geypen

EINDSTAND: Club Brugge - Antwerp: 3-2

Antwerp wist wat het te doen stond op Jan Breydel, maar al na 4 minuten werd de opdracht nog een stuk moeilijker. Openda rondde een heerlijke Brugse aanval in één tijd af. Ging er aan de inleidende actie buitenspel vooraf of niet? Méér dan twee minuten luisterde scheidsrechter Laforge naar zijn video-assistenten, om het doelpunt vervolgens gewoon toe te kennen. Vanaken, die voor de aftrap de trofee voor beste assistgever van de Jupiler Pro League in ontvangst mocht nemen, deed er nog een zeventiende beslissende pass bij.

Mbokani treft de lat

We kregen allesbehalve een laatste seizoensmatch te zien. Met twee uitgelezen mogelijkheden maakten de bezoekers uit Deurne-Noord voor rust absoluut aanspraak op de gelijkmaker. Nadat Mbokani recht op Horvath mikte, had Baby de bal maar binnen te tikken. De Senegalees trapte een gat in de lucht. Halverwege de eerste periode kwam The Great Old nog dichter bij een doelpunt. Gelegenheidsverdediger Rits kopte te kort terug op zijn doelman. Mbokani zat ertussen, maar lobte het leer op de bovenkant van de dwarsligger.

Dat we met 1-0 gingen rusten, was eigenlijk een mirakel. Ook aan de overzijde viel er voor de kantwissel nog heel wat te beleven. Het vervangingsduo Seck-Batubinsika – Van Damme (geschorst) en Arslanagic (geblesseerd) ontbraken – zag bij momenten sterretjes tegen Wesley en Openda. Die laatste had de 2-0 aan de voet, maar Bolat redde, met gevaar voor lijf en leden. Ook de kopbal van Vanaken las de Turkse goalie prima.

Nog meer suspense na rust

De tweede periode werd zowaar nog intenser. Bolat hield in de eerste minuut Wesley van een doelpunt, en zo bleven de roodhemden geloven in hun kansen. Lamkel Zé bediende, vanaf rechts deze keer, die andere winger Baby. Met een rake kopstoot liet hij Horvath geen kans. Daar bleef het niet bij. Vier minuten later stuurde Baby Mbokani op weg naar de 1-2. Deze keer faalde de ex-Gouden Schoen niet. Laforge luisterde nog even naar de VAR, maar greep niet in.

Blauw-zwart wilde zijn seizoen niet afsluiten met een nederlaag en trok naar voren. Antwerp kroop achteruit, en toen een voorzet van Diatta de arm van Opare raakte, ging de bal op de stip. Vossen moest bijzonder lang wachten, maar stuurde Bolat uiteindelijk de verkeerde kant uit.

Antwerp zette nu alles op alles. Baby en de ingevallen Bolingi lieten de 2-3 liggen. Op de counter legde Openda de 3-2 wél binnen. Geen derde plaats dus voor RAFC, dat volgende week zondag de PO-finale betwist tegen Sporting Charleroi of KV Kortrijk.