Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Macron in nauwe schoentjes door geweld van veiligheidschef

Frans president Emmanuel Macron, met achter hem Alexandre Benalla.Beeld EPA

De Franse president Emmanuel Macron wacht netelige vragen in het parlement. Zijn veiligheidschef Alexandre Benalla sloeg tijdens een 1 meibetoging een demonstrant in elkaar. Ontslagen werd hij pas nadat vorige week belastende beelden uitlekten en Justitie een onderzoek begon.

Op videobeelden is te zien hoe Alexandre Benalla tijdens een 1 meibetoging een betoger, die al op de grond was geworsteld door agenten, in een wurggreep neemt. Even later geeft hij een flink pak slaag aan de man, die tot bloedens toe op de grond blijft liggen. Benalla draagt een armband van de politie en een helm van de oproerpolitie CRS. Op het moment dat hij beseft te worden gefilmd door een omstaander probeert hij zijn gezicht te beschermen en druipt af.

Al sinds de zomer van 2016 week Alexandre Benalla (l.) als lijfwacht nooit van de zijde van Emmanuel Macron.Beeld AFP

Benalla is dan niet eens agent. Hij werkte op het moment van de feiten nog als adjunct-kabinetschef voor president Emmanuel Macron, die hem bevoegd maakte voor zijn persoonlijke veiligheid. Al sinds de zomer van 2016 en tijdens de campagne van 2017 was Benalla al Macrons lijfwacht geweest. Tijdens de verkiezingsnacht mocht hij hem naar het podium bij het Louvre begeleiden.

Ondanks zijn opleidingen als jurist en reservist-gendarme had Benalla op 1 mei geen enkele machtiging om zich in de betoging te mengen. Hij mocht er enkel aanwezig zijn als waarnemer. Sinds de krant Le Monde de beelden vorige woensdag onthulde is het zware incident dan ook uitgegroeid tot een affaire d'état, een staatszaak.

Een onderzoeksrechter in Parijs liet Benalla en vier andere medeplichtigen vrijdag aanhouden voor verhoren, die ook op zondag doorliepen. Naast de ex-veiligheidschef wordt ook Vincent Crase op de rooster gelegd. Hij is een werknemer van Macrons politieke beweging La République en Marche, die Benalla bijstond tijdens zijn geweldsmisdrijf op de Parijse Place de la Contrescarpe. Er werden ook drie medewerkers van het politiecommissariaat opgepakt die belastende bewakingsbeelden aan Benalla gaven. 

Lees verder onder de foto's. 

Zowel parlementairen van zijn eigen meerderheid als van de oppositie willen nu wel eens weten wie in het presidentiële paleis wat precies wist, en wanneer
Op de beelden is te zien hoe Benalla (hier rechts) een betoger hardhandig aanpakt.Beeld AFP
Elysée verzweeg voor Justitie dat Alexandre Benalla op 1 mei een betoger in elkaar sloeg
Beeld AFP
Elysée verzweeg voor Justitie dat Alexandre Benalla op 1 mei een betoger in elkaar sloeg
Beeld AP

Parlement eist uitleg van president

President Macron heeft zich tot dusver nog niet in het publiek uitgelaten over de zaak. Toch zal hij deze week uitleg moeten verschaffen over de bodyguard die de voorbije twee jaar nooit van zijn zijde week – zelfs niet tijdens zijn vakantiefietstochtjes in Le Touquet. 

Het geschokte parlement zette zijn gewone werkzaamheden stop omdat er te veel vragen zijn over het schandaal. Maandagochtend wordt een bijzondere plenaire sessie ingelast.

Zowel parlementairen van zijn eigen meerderheid als van de oppositie willen nu wel eens weten wie in het presidentiële paleis wat precies wist, en wanneer.  Men wil ook weten waarom het Elysée niet vroeger Justitie inschakelde en waarom Benalla pas ontslagen werd nadat de media er een zaak van maakten.

Benalla bleek kort na de feiten van 1 mei al twee weken geschorst te zijn geweest, kreeg daarna een tijdje bureautaken en ging vervolgens gewoon terug aan de slag. Tijdens de terugkeer van de wereldkampioenen voetbal vorige week zondag was hij op de luchthaven Roissy opnieuw te zien in de presidentiële entourage. Daar gedroeg hij zich volgens Le Journal du Dimanche (JDD)  zoals de 'cowboy-reputatie' die hij al een tijdje met zich meedroeg: autoritair. Zo snauwde hij een chef van de gendarmerie toe: "Pas op, u weet niet tegen wie u praat!"

Volgens de krant 'Le Monde' lijdt het nu weinig twijfel dat president Macron – verkozen om zijn beloftes van een nieuwe politieke cultuur – zware averij oploopt

Macron moet nu ook vragen beantwoorden waarom hij zoveel middelen schonk aan Benalla. Naast een brutoloon van 7.113 euro en een Renault Talisman-dienstwagen had hij ook een 'dienstappartement' op de exclusieve Parijse Quaie Branly. "Is het loyaliteit?", zoals JDD zich afvraagt, "of  de wil om een naaste te beschermen die veel van zijn geheimen kent?"

Volgens de krant Le Monde lijdt het nu weinig twijfel dat president Macron – verkozen om zijn beloftes van een nieuwe politieke cultuur – zware averij oploopt. "De macht heeft gekozen om een individu te beschermen omdat hij tot de eerste cirkel van de Macronie behoort, met minachting voor het respect voor de wet en de regels."

Parlement eist uitleg van president
Beeld AFP