Direct naar artikelinhoud
Europese Unie

Steve Bannon wil uiterst rechts een derde van de zetels in het Europees Parlement bezorgen

Steve Bannon wil uiterst rechts een derde van de zetels in het Europees Parlement bezorgen
Beeld EPA

Steve Bannon, de omstreden ex-adviseur van Amerikaans president Donald Trump, zal uiterst rechts in Europa bijstaan via een eigen stichting in Brussel. Het ultieme doel is een 'superfractie' in het Europees Parlement.

The Movement. Zo gaat Steve Bannon zijn Europese stichting noemen, die Brussel als hoofdzetel krijgt. Hij wil er uiterst rechtse partijen in Europa mee bijstaan, onder meer op het vlak van digitale kiezersdata en doelgerichte boodschappen. Er zouden een tiental mensen voor de stichting gaan werken. Bannon zelf zou na de Midterm-verkiezingen in november halftijds actief worden in Europa. 

Aan de website The Daily Beast vertelde Bannon dat hij door het bundelen van uiterst rechtse en populistische krachten een 'superfractie' hoopt te doen verkiezen, die volgens hem een op de drie zetels in het Europees Parlement kan binnenhalen bij de Europese verkiezingen van mei volgend jaar.

Filip Dewinter

Bannon had in het voorbije jaar dikwijls ontmoetingen met uiterst rechtse politici, onder wie vorige week nog federaal parlementslid Filip Dewinter van Vlaams Belang in Londen. Opmerkelijk: sinds die ontmoeting waarschuwt Dewinter op Twitter voor een 'raciale burgeroorlog in Europa' en is hij ook in het Engels gaan tweeten over 'third world city Brussels' (sic).

Eerder ontmoette Bannon al leden van Marine Le Pens Rassemblement National in Frankrijk. In Hongarije zoekt hij aansluiting bij de Hongaarse Fidesz-partij van Viktor Orbán – die nochtans lid is van de centrumrechtse EVP.

Met The Movement wil Bannon uiterst rechtse partijen in Europa bijstaan, onder meer op het vlak van digitale kiezersdata en doelgerichte boodschappen

Bannon zou zijn stichting willen structureren naar het model van de Open Society Foundation van de filantroop George Soros, die sinds 1984 naar schatting 32 miljard dollar investeerde in humanistische, liberale, Europese projecten. Soros wordt nu het leven zuur gemaakt door de Hongaarse leider Orbán, die zijn projecten (waaronder een privé-universiteit) probeert te sluiten.

Bannon wil met minder middelen dan Soros zijn uiterst rechtse gedachtegoed verder verspreiden. Als voorbeeld geeft hij de overwinning van het Leave-kamp in het brexit-referendum, dat 'slechts' een beroep kon doen op een budget van 7 miljoen Britse pond maar er toch in slaagde "de vijfde grootste economie ter wereld uit de EU te halen".

Tanende invloed 

De Europese plannen van Bannon relativeren paradoxaal genoeg ook zijn slagkracht in de VS zelf. Sinds hij gevraagd werd uit het Witte Huis te vertrekken worstelt de blogger om in zijn thuisland een nieuwe rol te vinden. Zijn campagne om zittende Republikeinse Congresleden te vervangen door jongere radicaal-rechtse politici is mislukt. 

"De mensen beginnen zich te realiseren dat het anti-establishmentthema een soort luxe is die we ons nu niet kunnen veroorloven", erkende hij afgelopen mei nog in een gesprek met The New York Times, een vaststelling waarover hij tijdens zijn Europese contacten zedig zwijgt.