Limburgse wegen in minst slechte staat: “Achterstand op 7 jaar wegwerken”

Onze gewestwegen zijn alsmaar in slechtere staat. Maar opvallend, in Limburg zouden de gewestwegen er het minst slecht bij liggen in vergelijking met de rest van Vlaanderen. Dat blijkt uit Studie van het Agentschap van Wegen en Verkeer. In onze provincie ligt 61% van de gewestwegen er goed bij, 20% scoort onvoldoende. De achterstand inhalen zou in Limburg 74 miljoen euro kosten. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) schat dat de historische achterstand in het onderhoud van de gewestwegen op zeven jaar kan weggewerkt worden. Dat heeft hij donderdag gezegd in het Vlaams Parlement.

De commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement heeft zich donderdag gebogen over een stapel rapporten van het AWV. Uit die rapporten blijkt dat de toestand van de autosnelwegen de voorbije jaren wel stelselmatig is verbeterd, maar dat steeds meer gewestwegen een onvoldoende scoren. Over die gewestwegen trekt AWV aan de alarmbel. “Dit is geen goede evolutie. Nieuwe investeringen zijn nodig om de achteruitgang te kenteren”.

© BELGA

Volgens minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts is in het verleden (onder voormalig minister Hilde Crevits, red.) beslist eerst de historische achterstand op de autosnelwegen weg te werken en werpt dat nu ook zijn vruchten af.

“De focus om ook de historische achterstand op de gewestwegen aan te pakken, is er pas sinds 2016”, aldus Weyts. Volgens de N-VA-minister is in totaal 660 miljoen euro om die historische achterstand weg te werken.

Weyts wijst erop dat de het budget voor het onderhoud van de autosnelwegen en gewestwegen tussen 2014 en 2018 is gestegen van 170 miljoen euro naar 230 miljoen euro, “een stijging met 35 procent”.

Volgens Weyts zijn bijkomende investeringen gepland en kan de historische achterstand op die manier “op een jaar of zeven - en behoudens budgettaire tegenvallers - weggewerkt” worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer