Luister naar

Ereschuld tegenover de Joodse gemeenschap

Nieuws
Optreden tegen antisemitisme is een goede zaak. Maar wil de regering geloofwaardig zijn, dan moet ze beginnen met een schuldbelijdenis tegenover de Joodse gemeenschap.
Klaas de Jong is van ‘Krtallnacht Kamp Westerbork’
maandag 19 februari 2018 om 03:00

Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie krijgt met zijn actie over antisemitisme veel publiciteit. De Leeuwarder Courant drukte een uitspraak van de leider van de CU groot af: ‘We hebben een ereschuld aan de joodse gemeenschap.’ Waar doelt Segers op met ereschuld? De Joodse gemeenschap wacht blijkens een uitspraak van opperrabbijn Binyomin Jacobs, na de excuses van het Nederlandse Rode Kruis, nog op een schuldbelijdenis van de Nederlandse overheid. De benaming ereschuld lijkt me zwak uitgedrukt voor wat onze regeringen in de periode 1935-1940 hebben gedaan of juist nagelaten. Een paar voorbeelden uit het boek Kristallnacht en Kamp Westerbork.

Na de invoering van de Neurenberger rassenwetten weigerde onze toenmalige minister van Justitie antwoord te geven op een vraag uit de Tweede Kamer of deze wetten niet in strijd waren met de rechtvaardigheid en onze traditie.

Na de annexatie van Oostenrijk stelde het kabinet-Colijn het asielrecht in de Grondwet buiten werking om de stroom Joodse vluchtelingen stop te zetten.

Op het vluchtelingencongres in het Franse Evian in 1938 stelde de Nederlandse vertegenwoordiging dat ons land geen ruimte had voor Joden en dat onze overzeese gebieden niet aan de orde waren omdat die in de tropen lagen en dus ongeschikt voor blanken.

Zelfs na de Kristallnacht weigerde onze regering om een protest tegen Duitsland in te dienen. Men verscherpte de grensbewaking en bouwde Kamp Westerbork op kosten van de Joodse gemeenschap. Boeken die waarschuwden tegen Hitler, werden in beslag genomen terwijl Mein Kampf gewoon in de boekhandel lag.

Specifiek voor de ChristenUnie is er nog een stukje geschiedenis dat om onderzoek vraagt. Na de bevrijding waren lokale vrijgemaakt-gereformeerde kerken er als de kippen bij om leegstaande synagoges in gebruik te nemen. In Stadskanaal hield men zelfs al in november 1944 kerkdiensten in de synagoge. Wist men toen al dat er na de bevrijding geen Joden in Stadskanaal terug zouden komen? Hoe voelde dat voor de Joodse gemeenschap na de oorlog?

Optreden tegen antisemitisme is een goede zaak. Maar een schuldbelijdenis van onze regering tegenover de Joodse gemeenschap heeft voorrang als je geloofwaardig wilt zijn. Wellicht kan Segers dat ook aankaarten bij minister van Justitie Grapperhaus. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

China hoeft niet namens Taiwan het woord te voeren. Dat kunnen we heel goed zelf

China bedankte in een VN-vergadering namens Taiwan voor het meeleven tijdens de recente aardbeving op het eiland. Op die bedankjes zit de vertegenwoordiger van Taiwan in Nederland, Hsin-Hsin Chen, niet te wachten.

Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.