Luister naar

Britse filmprijs voor actuele ‘Three Billboards’

Nieuws
De film Three Billboards Outside ­Ebbing, Missouri is vijf keer in de prijzen gevallen bij de Bafta Awards, de Britse Oscars.
Hilbrand Rozema Hilbrand Rozema
maandag 19 februari 2018 om 18:52
Britse filmprijs voor actuele ‘Three Billboards’
Britse filmprijs voor actuele ‘Three Billboards’ nd

Londen

Frances McDormand (60) werd beste actrice, volgens de Britse Film- en Televisieacademie die deze prijzen uitreikt, voor haar hoofdrol als een moeder in Amerika die rouwt na de verkrachting van en de moord op haar tienerdochter. Ze klaagt de lakse politie aan, door teksten te plaatsen op grote aanplakborden. De film zet racisme en incompetentie bij de politie in de VS in een schril daglicht.

McDormand werd bekend door haar eerdere rol in Fargo, een thriller van de gebroeders Coen.

Gespreksstof op het Britse prijzenbal leverde McDormand’s rozerode jurk; de #MeToo-beweging brengt veel ­actrices ertoe, bij recente prijsuitreikingen geheel in het zwart te verschijnen. Zij verklaarde ‘wat moeite te hebben met volgzaamheid’, maar volledig achter ‘mijn zusters in het zwart’ te staan.

Politiek speelde sowieso een rol bij deze editie van de Britse filmprijzen: tweehonderd Britse en Ierse actrices hadden een open brief geschreven met een boodschap voor gelijke beloning van man en vrouw in de film­industrie en tevens tegen seksueel geweld op het werk. Onder de ondertekenaars zijn Keira Knightley en Emma Thompson. Een pas opgericht fonds ten gunste van slachtoffers ontving meteen een miljoen Britse pond (1,3 miljoen euro) van actrice Emma Watson.

Zijn vertolking van de Britse premier Winston Churchill, in de oorlogsfilm Darkest Hour, leverde Gary Oldman de prijs voor beste acteur op.

Verliezer bij de Bafta’s was het fantasy-epos The Shape of Water (Gouden Leeuw filmfestival Venetië), al werd Guillermo del Toro wel ‘beste regisseur’. Overigens is deze film nog genomineerd voor dertien Oscars.

Evenmin vielen de Nederlandse genomineerden in de prijzen. Hoyte van Hoytema, cameraman van de oorlogsfilm Dunkirk, mag nog hopen op een Academy Award bij de Oscars, op 4 maart, in de categorie beste cinematografie.

Ook grimeur Arjen Tuiten (Wonder) hoopt daarop. Beiden zijn ze als eerste Nederlanders ooit genomineerd voor een Academy Award. Regisseur Paul Verhoeven viel met de thriller Elle buiten de Bafta’s in de categorie beste niet-Engelstalige film; die prijs ging naar de Zuid-Koreaan Park Chan-wook met The Handmaiden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Brad wacht op groen licht om te vuren.

Aan het front in Oekraïne is het moreel lager dan ooit. 'Hoe langer de oorlog, hoe kleiner de kans dat we winnen'

Aan het front in de Oekraïense regio Charkiv is het moreel lager dan ooit. De angst groeit dat Oekraïne, net als Rusland, in een vleesmolen verandert. ‘Rusland kan het zich permitteren mensenlevens tegen het probleem aan te gooien, Oekraïne niet.’

De voormalige villa van de propagandaminister van Adolf Hitler, Joseph Goebbels.

Berlijn doet geldverslindende villa van Joseph Goebbels in de aanbieding

Berlijn leurt al zo lang met de leegstaande villa van nazi-propagandaminister Joseph Goebbels, dat de stad het pand gaat weggeven aan belangstellenden met een goed plan voor een nieuwe bestemming.

Een vrouw verlaat een stembureau in Londen.

Britse Conservatieven verliezen 'bijna catastrofaal' bij plaatselijke verkiezingen

De Conservatieve Partij stevent af op een flinke nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen die donderdag in een deel van Engeland zijn gehouden. Voor Rishi Sunak is de situatie ernstig.

Het uiterlijk van Victoria is gebaseerd op dat van de Oekraïense influencer en zangeres Rosalie Nombre.

Oekraïne lanceert door AI gegenereerde persvoorlichter. 'Een technologische sprong vooruit'

Victoria Shi zal media en burgers namens het ministerie te woord staan. Het uiterlijk van de digitale woordvoerder is gebaseerd op dat van een Oekraïense influencer

Palestijnse kinderen bij een voedseluitdeelpunt van World Central Kitchen, in de province Deir Al-Balah in het midden van de Gazastrook.

Hamas is niet klaar om zijn troefkaarten, de gijzelaars, op te geven

Het leed in Gaza is amper te overzien, maar Hamas denkt het tij mee te hebben en blijft onwrikbaar in onderhandelingen over een staakt-het-vuren. Aangezien ook Israël een mes tussen de tanden houdt, is een deal nog lang niet in zicht.

Nog voor zonsopgang begonnen politieagenten in vol ornaat met het beëindigen van de demonstratie.

Biden niet van plan koers te wijzigen na nieuwe escalaties Amerikaanse studentenprotesten

Op verscheidene Amerikaanse universiteiten lopen pro-Palestijnse demonstraties uit de hand, met talloze arrestaties tot gevolg. Donderdag reageerde president Joe Biden voor het eerst uitgebreid op de acties.