Direct naar artikelinhoud

Politiemol Mark M. veroordeeld tot 5 jaar cel - maar hij zit waarschijnlijk in Oekraïne

De rechtbank in Den Bosch heeft de 31-jarige oud-politieman Mark M. uit Weert veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar voor grootschalige corruptie, schending van het ambtsgeheim, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Ook beval de rechtbankvoorzitter maandag zijn onmiddellijke gevangenneming wegens 'vluchtgevaar'.

Rechtbanktekening van het proces van politiemol Mark M.Beeld anp

M., die vorige maand wel de rechtszittingen bijwoonde, was echter niet aanwezig bij de uitspraak. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers zei na afloop van de zitting niet te weten waar zijn cliënt is. De veroordeelde politiemol zit hoogstwaarschijnlijk in Oekraïne, waar hij onlangs is gaan samenwonen met zijn nieuwe vrouw en een bedrijfje in versleutelde telefoons probeert op te zetten.

'Ik vind het vergezocht dat ik vluchtgevaarlijk zou zijn', zei M. vier weken geleden in zijn laatste woord voor de rechtbank. 'Ik ga me niet verstoppen in Oekraïne.'

Het is nu aan het Openbaar Ministerie om het bevel van de rechtbank tot uitvoer te brengen. Het OM, dat zelf in het requisitoir ook om de onmiddellijke gevangenneming had gevraagd, kan een uitleveringsverzoek bij Oekraïne indienen of een internationaal arrestatiebevel tegen M. uitvaardigen. 'Als het aan ons ligt, ontspringt hij de dans niet', verklaarde persofficier Janine Kramer.

Uitleveringsverdrag

Oekraïne heeft een uitleveringsverdrag met Nederland. Maar het is onzeker of de Oekraïense autoriteiten zo makkelijk zullen meewerken aan de uitlevering van de ontslagen Nederlandse politieagent. Tijdens het strafrechtelijk onderzoek naar de politiemol verliep de informatie-uitwisseling met het Oost-Europese land zeer moeizaam.

M. werd in september 2015 na een undercoveroperatie gearresteerd. Hij kwam in juni 2016 op vrije voeten en kreeg in mei vorig jaar zijn paspoort terug. De rechtbank vond toen dat er geen sprake was van vluchtgevaar, mede omdat de verdachte bij zijn ouders in Weert woonde. Dat is er nu wel, aldus de rechtbank, omdat M. 'inmiddels samen met zijn huidige vrouw in Oekraïne woont'.

Het OM heeft steeds gewaarschuwd voor vluchtgevaar en was fel gekant tegen zijn vrijlating uit voorlopige hechtenis. 'We zijn altijd bang geweest dat hij naar Oekraïne zou uitwijken', aldus persofficier Kramer. 'Maar we leggen ons er niet bij neer.'

De rechtbank kiest voor de maximale duur omdat de samenleving zo lang mogelijk moet worden beschermd tegen een eventuele terugkeer van de verdachte als bekleder van een publiek ambt
Rechtbankvoorzitter over het feit dat M. tien jaar lang geen publieke functie mag uitoefenen

BlueView

De rechtbank acht bewezen dat M. op grote schaal vertrouwelijke politie-informatie doorspeelde naar criminelen. 'Hij heeft daarmee het vertrouwen in en het aanzien van de politie ernstig geschaad', aldus de rechtbankvoorzitter. 'Een onkreukbaar politiekorps is voor het functioneren van de rechtsstaat een absolute vereiste.'

De rechtbank vindt het niet geloofwaardig dat M. 'als een soort hobby' zo vaak in het politie-informatiesysteem BlueView neusde, zoals hij zelf beweert. Maar de rechters hebben geen wettig en overtuigend bewijs kunnen vinden dat de politiemol zich liet betalen om die geheime informatie aan criminelen te verstrekken - voor dat feit is hij vrijgesproken.

Toch meent de rechtbank dat hij zich wel degelijk  liet omkopen. Want bij de undercoveroperatie 'liet hij zich "betalen" in de vorm van een belofte voor een toekomstige zakelijke samenwerking bij de handel in versleutelde telefoons en diamanten', aldus de rechtbankvoorzitter

Zware straf

Tijdens een vakantie op het Caribische eiland in september 2015 papten twee undercoveragenten aan met M. en zijn toenmalige vrouw. Een van de agenten gaf zich uit voor een diamanthandelaar en wilde weten of zijn naam voorkwam in de politiesystemen. M. kon dat wel even controleren, maar wilde daarvoor geen geld hebben. Hij zei het te beschouwen als 'een investering voor de toekomst'. De pseudo-diamanthandelaar deed namelijk voorkomen dat hij interesse had om samen met M. zaken te doen in Oekraïne.

M. mag ook tien jaar lang geen publieke functie uitoefenen. 'De rechtbank kiest voor de maximale duur omdat de samenleving zo lang mogelijk moet worden beschermd tegen een eventuele terugkeer van de verdachte als bekleder van een publiek ambt', aldus de voorzitter.

De celstraf van vijf jaar komt weliswaar overeen met de eis van het OM, maar is feitelijk zwaarder. Want de rechtbank legt de straf op voor minder bewezen feiten. Zo heeft M. volgens het OM minstens 80 duizend euro verdiend met zijn criminele activiteiten, maar volgens de rechtbank is daar geen overtuigend bewijs voor. De rechtbank veroordeelde drie medeverdachten tot celstraffen van respectievelijk drie jaar, 12 maanden en 4 maanden.


Verdachte politiemol Mark M. ontkent elk misdrijf

Is de 31-jarige Mark M. uit Weert echt de 'rotste appel sinds tijden' bij de nationale politie, zoals de voormalige (en inmiddels overleden) korpschef Gerard Bouman hem in 2015 vlak na zijn arrestatie noemde?

In mei vorig jaar stond politiemol Mark M. voor de rechter
Volgens de politietop de 'de rotste appel sinds tijden'. Volgens de verdachte werkte hij bij de politie 'om slechteriken te pakken'.

Allochtone agent relatief vaak betrokken bij corruptie
Agenten, douaniers en marechaussees met een migratieachtergrond zijn relatief vaker betrokken bij omkoping en andere integriteitsschendingen, bleek in september uit onderzoek.

De ontdekking dat Mark M. een politiemol was, was verschrikkelijk
'Iedereen schrok zich het leplazarus', zei toenmalig korpschef Gerard Bouman in 2014. Lees hier de reconstructie van de affaire. (+)

'Raar' gedrag, maar ontslag voorheen te mager
Over zijn geschiktheid bestaan van meet af aan twijfels, maar toch belandt Mark M. bij de recherche. Lees hier het profiel van de politiemol. (+)

Mark M.Beeld anp